Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker pengar för att kunna anställa lärare

Söderhamns kommun har ansökt om tre statliga miljoner för att kunna anställa ytterligare sex lärare.
– Vi har stora förhoppningar om att få ta del av lågstadiesatsningen, därför har vi redan annonserat ut tjänsterna, säger för- och grundskolechefen Carin Mellqvist.

Annons

Regeringen har avsatt två miljarder kronor till personalförstärkningar i lågstadiet under läsåret 2015/2016.

Och att intresset är stort råder det ingen tvekan om.

Samtliga av landets 290 kommuner har sökt bidrag i den så kallade lågstadiesatsningen, därutöver tillkommer 266 ansökningar från friskolor. Tillsammans vill de utöka personalstyrkan med totalt 3 200 lärare, speciallärare och förskollärare.

Läs även: Högre tryck på förskolan sedan 15-timmarsregeln slopades

Trots det hårda trycket hoppas Söderhamn få de tre miljoner som barn- och utbildningsförvaltningen har ansökt om. Just nu ligger en annons ute där de söker sex nya lärare till förskoleklass och lågstadiet.

– Vi har mycket stora förhoppningar om att få de pengar vi har sökt. Den största delen vill vi använda till nyanställningar, men vi kommer även att satsa på administrationen, säger Carin Mellqvist.

Söderhamns kommun har redan satsat pengar på förskolelyftet, kunskapslyftet och fritidslyftet vilket har lett till att personaltätheten har ökat. Den statliga lågstadiesatsningen ser Carin Mellqvist som ytterligare ett steg i rätt riktning.

– Vi vet ju att tidiga insatser är det som betyder mest för ett barns utveckling, så det här känns jättebra. Samtidigt får man inte glömma att vi gör många andra bra satsningar på förskola och skola för att förbättra elevernas möjligheter, säger Carin Mellqvist.

Läs även: "Nu måste det bli en vändning"

Enligt Skolverket kommer de att besluta hur mycket pengar kommunerna och de fristående skolorna kommer att få under den här månaden och i december betalas pengarna ut.

– Vår ansökningstid går ut i november, så vi kommer att ha koll på hur många lärare vi kan anställa, säger Carin Mellqvist.

Akut brist på lärarvikarier i Söderhamn

Mer läsning

Annons