Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsvattnet är drickbart igen

(Uppdaterad 16.05) Nu är det okej att dricka vattnet ur kranen igen. De senaste proverna visar att vattnet från Ålsjöns vattenverk återigen är av hög kvalitet, och behöver därför inte kokas innan du dricker det längre.

Annons

Vattenprover visar att dricksvattnet nu är tillbaka på normal hög kvalitet i hela ledningsnätet. Det meddelas på kommunens hemsida på söndagen. Rekommendationen att koka dricksvattnet har därmed hävts.
– Det känns skönt. Det är ju en stor apparat vi drar igång vid sådana här händelser, så det är inget vi gör i onödan utan bara när vi verkligen måste, säger Veronika Hansson, VA-chef på Söderhamn Nära.
Vattnet kommer att fortsätta kloreras, och det kommer att tas extra mycket prover på vattnet från Ålsjöns vattenverk en tid framöver. Hur länge kommer att bestämmas nu efter helgen. Var bakterierna kom ifrån är ännu oklart. Det kommer därför att fortsätta utredas.
– Men nu är värdena stabila och låga. Bakteriehalterna ligger på mindre än ett, så det är väldigt bra, säger Veronika Henriksson.
De områden som varit berörda var Söderhamns stad, Vågbro, Borg, Kungsgården, Trönö, Skärså, Utvik, Humlegårdsstrand, Östansjö, Stugsund, Sandarne och Östanbo.

Mer läsning

Annons