Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnspolitiker mobiliserar för Arizona

Den 1 januari 2011 kan bli ödesdatumet för Arizona Chemical i Sandarne. Nu mobiliseras det över alla partigränser för att rädda företaget och jobben. - Vi har inlett ett starkt lobbyarbete, säger kommunalrådet Lennart Olsson.

Annons

Den politiska ledningen i Söderhamn – och samtliga övriga partier – motsätter sig att den skyddsskatt som garanterar Arizona Chemicals existens tas bort.

Enligt ett tjänstemannautlåtande föreslås skatten tas bort 1 januari 2011. Om förslaget går igenom betyder det i praktiken slutet för företaget som är Sveriges enda – och världens största – förädlare av råtallolja. Det är dessutom en av Söderhamns kommuns fem största privata arbetsgivare, med cirka 130 anställda.

Företagets betydelse för Söderhamn gör att man nu mobiliserar brett för att hitta en politisk lösning för att stoppa förslaget:

- Vi motsätter oss på det bestämdaste ett avskaffande av skatten på råtallolja som bränsle, även om vi naturligtvis stödjer klimatmålet. Avskaffandet av skatten skulle drabba företaget skoningslöst, säger kommunalrådet Lennart Olsson.

Kommunledningen har skickat ett remissyttrande till finansdepartementet och söker också datum för en träff med Anders W. Jonsson på statsrådsberedningen.

Råtallolja är en biprodukt vid framställning av pappersmassa. Arizona Chemical köper för närvarande upp all råtallolja i Sverige, samt importerar från Kanada.

De svenska statsmakterna har ansett det så betydelsefullt att skydda företagets verksamhet att man år 1999 belade råtallolja med en särskild energiskatt som gjort det olönsamt att elda upp den.

 

 

Mer läsning

Annons