Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnspolisen: "Våldet har inte eskalerat"

Föräldrar på stan vittnar om fler gängbildningar och ökat våld i centrum. Men Söderhamnspolisen Peter Lindberg håller inte med. Däremot ser han allvarligt på en alltmer drogliberal inställning bland unga i stan.

Annons

Peter Lindberg har arbetat i nio år i yttre tjänst på polisen i Söderhamn och är nu tf gruppchef. Enligt honom är ungdomsbrottsligheten i Söderhamn relativt låg. För sex-åtta år sedan fanns en del ungdomsgrupperingar. Men någon gängproblematik är inget som Söderhamnspolisen upplever i dag.

Läs mer: Polisen: Ingen gängproblematik i Söderhamn

– Bilden jag har är att antalet ungdomar som ställer till bråk har minskat. Man måste också skilja på gäng och gäng. I dag ser vi gäng som bildas för kvällen för att festa till exempel. Det finns också slumpmässiga konstellationer som råkar i luven på varandra. Men vår samlade bild är att det inte finns några fasta gäng som har en gemensam agenda, typ vi mot dom, säger han.

Han säger också att polisens ungdomsutredare har få utredningar på sitt bord och det är färre anmälningar om våld i offentlig miljö än för några år sedan.

– Därmed inte sagt att det inte förekommer, men det har inte eskalerat. Det kan vara bråk med flera personer utanför krogen men då är det vuxna.

Läs mer: De har sålt och köpt droger i Söderhamn

Att droganvändningen går ner i åldrarna är svårt att säga utan statistik, menar han. Men även polisens upplevelse är ändå att drogerna har ökat bland unga i Söderhamn och som exempel nämner han ett antal dödsfall med unga personer som direkt eller indirekt kan kopplas till narkotika.

– Vi upplever att man har en mer liberal syn på det, även bland de under 18 år, säger han.

Läs också: Bättre belysning gav ökad trygghet

Polisen har kontakt med Föräldrar på stan varje helg. Men deras bilder av hur situationen i Söderhamn är skiljer sig åt.

– Vi får statistik svart på vitt och stödjer oss på anmälningar som kommer in och samarbetar med bland annat socialtjänsten. Jag tror nog att vi har en bra samlad bild av läget. Men vi är också lyhörda för vad Nattvandrarna säger. De gör en stor nytta för oss och har ögon och öron öppna. De har sin upplevelse och den behöver inte vara fel heller, säger han.

Läs också: "Det är en klassfråga att ungdomarna dör"

Knivbråket som ledde till att 18-årige söderhamnaren Yazan Alosh dödades för några veckor sedan har skapat oro i stan. Men Peter Lindberg tror och hoppas att händelsen kan leda till en förbättring på sikt.

– Ingen går obemärkt förbi en sådan tragisk händelse. Men min upplevelse är att många har tänkt till om vad våld kan leda till och börjat ta hand om varandra. Jag hoppas att det kommer att leda till något gott, trots att det var en hemsk händelse, säger han.

Läs mer: Emelie Noras Mayor: "Våldet måste få ett slut"

Mer läsning

Annons