Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnspolisen som kontrollerade Sveriges gräns

För ungefär en månad sedan infördes det historiska beslutet om tillfälliga gränskontroller i Sverige
Två av de som varit i södra Sverige för att kontrollera gränserna är Gävleborgspoliserna Tommy Ståhl och Thomas Eriksson.
– Klart att man blev berörd ibland, säger Tommy Ståhl, från Söderhamn.

Annons

Läs mer: Poliser från Hälsingland skickas till gränskontrollerna i Skåne

Till slut blev flyktingtrycket för hårt och den 12 november, klockan 12, beslutade regeringen att införa tillfälliga gränskontroller vid sin inre gräns.

Region Syd behövde hjälp från poliser utifrån för att utföra gränskontrollen och två av de som hjälpt till är Thomas Eriksson, från Gävle, och Tommy Ståhl, från Söderhamn.

– Vi var där i en vecka från och med den 15 november och jag åkte även ned en vecka till den 29 november, säger Thomas Eriksson.

Sammanlagt var 100 poliser inkallade och kontrollerade främst brofästet vid Öresundsbron, Hyllie station och Malmömässan.

– Man kan inte kolla alla gränser så klart men vi kontrollerade id–handlingar på i princip alla som kom till gränserna, säger Thomas Eriksson.

Läs även: "Gränskontrollen orättvis – folk riskerar livet för att komma hit"

De som fick beskedet att de var tvungna att vända om, tillbaka till Danmark, var främst de som hade målet att ta sig vidare till exempelvis närstående i Norge eller Finland, via Sverige.

– Jag stod bland annat länge på Hyllie station och kramade om en tjej i tonåren som ville vidare till Norge, men som blivit tillbakavisad till Danmark. Men alla som ville söka asyl i Sverige hjälpte vi, det är en självklar rättighet de har, säger Tommy Ståhl.

Hur bemöttes ni?

– Jag stötte nog inte på en enda av de tusentals som kom, som var negativa. Tvärtom var folk otroligt positiva med vårt arbete, både de som anlände och polisen i region Syd, säger Thomas Eriksson.

Hur kändes det personligen när ni var tvungna att tillbakavisa folk till Danmark?

– Som polis har man inte riktigt lyxen att ha personliga åsikter. Jag är där för att utföra ett arbete. Men det är klart att man blir berörd ibland, säger Tommy Ståhl.

– Det är också viktigt att komma ihåg att de som kommer har rest långt och i många fall inte vet att de kommit till Sverige. Då ler de stort och vi välkomnar dem och ser till så att de hamnar rätt, vilket inte är så lätt om man inte ens kanske kan läsa exempelvis skyltarna, säger Thomas Eriksson.

Beslutet om gränskontroller har mötts av kritik från vissa håll. Thomas Eriksson och Tommy Ståhl menar dock att beslutet var rätt och att det, om något, borde ha fattats tidigare.

– Vi kontrollerar vilka det är som kommer. Det är inte så att vi motar tillbaka samtliga, säger Tommy Ståhl.

– Det har också gjort att Migrationsverket fått lite andrum. När det kom så pass många att man inte har kontroll alls, så är det svårt att ge de anlända ett drägligt liv, säger Thomas Eriksson.

Läs också: Antalet asylsökande slår alla rekord

Mer läsning

Annons