Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnspolisen riksdagsfråga

I Söderhamn avlöser de grova brotten varandra. Och på riksdagsnivå kräver riksdagsledamot Åsa Lindestam ökade resurser till länets polis.

Annons

Polisen i Söderhamn har hamnat i hetluften de senaste veckorna med rån, försvunna personer, mord – och dramatiskt tillslag mot grov, ekonomisk brottslighet.

En timme efter att nationella insatsstyrkan slagit till mot ett objekt på Flystaden klev riksdagsman Åsa Lindestam upp i talarstolen, i riksdagen, och krävde ökade resurser till polisen i länet.

Hon fokuserade på polisens tidsödande resor mellan helgöppna arrester, resor som tar tid från övrig polisiär verksamhet. Fyra timmar efter hennes debattinlägg gick en transport från Söderhamn till häktet i Hudiksvall med gripna personer.

- Polisen i Söderhamn har tvingats omprioritera en del av sitt arbete från brottsförebyggande och att övervaka den allmänna ordningen, till att transportera omhändertagna mellan helgöppna arrester. En enda fyllerist kan ta upp till två och en halv timme att hantera, sa Åsa Lindestam och frågade justitieminister Beatrice Ask (M) vart regeringens satsning på polisen tagit vägen.

- Polisen har bättre möjligheter än någonsin att lösa sina uppgifter. I budget för 2010 har vi lagt in 2,4 miljarder, plus 900 miljoner kronor, svarade Beatrice Ask.

Hon var inte beredd att pytsa in fler miljarder i polisverksamheten, utan tyckte att man skulle fokusera på hur pengarna används istället. Att det sparats in på civila arrestvakter var ett valt som den lokala myndigheten gjort, ansåg hon.

I Söderhamn väntar fyra pensionsavgångar vid årsskiftet. En av dem som slutar är näpochef Sten Sundqvist. De fyra ersätts av två polisaspiranter som börjar efter nyår. Den 1 januari ska en ny organisation för polisens arbete ha tagit form.

Mer läsning

Annons