Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsman anhållen efter fräck rififikupp

En man i 35-årsåldern, från Söderhamns kommun, sitter anhållen misstänkt för inblandning i en kupp mot en Ica-butik i Arvidsjaur. Vid inbrottet stals tobak och kontanter till ett värde av 130 000 kronor.

Annons

Genom att göra ett hål i taket tog sig en eller flera tjuvar in i en Ica-butik i Arvidsjaur under natten mot lördagen. Väl i butiken stals tobak för 100 000 kronor och ur ett uppbrutet kassaskåp försvann 30 000 kronor i kontanter.

Läs mer: Söderhamnare misstänks ligga bakom stor tobaksstöld i Arvidsjaur

Trots att den fräcka rififikuppen upptäcktes först under lördagsmorgonen kunde polisen snabbt få upp ett spår och under natten mot söndagen greps en man vid en husrannsakan i Söderhamn . Under tisdagen satt mannen, som är i 35-årsåldern, anhållen hos polisen i Luleå, misstänkt för inblandning i stölden.

– Senast under onsdagen kommer jag att ta ställning till om mannen ska sättas på fri fot eller häktas, säger kammaråklagare Rickard Finnberg som leder utredningsarbetet.

Den misstänkte mannen kunde gripas av polisen i Söderhamn sedan hans bil observerats i samband med inbrottet i Arvidsjaur. Utöver att bilen ska ha synts vid brottsplatsen har polisen genomfört en teknisk undersökning av Ica-butiken. Men om något fynd har gjorts under brottsplatsundersökningen vill åklagaren inte kommentera.

– Det finns mer också men vad det handlar om vill jag inte gå in på, säger Rickard Finnberg

Han utesluter inte att det kan ha varit flera personer inblandade i kuppen men är förtegen om polisens utredning.

Läs mer: Tjuvar tog sin in via taket och stal tobak

Dagarna innan rififikuppen i Arvidsjaur skedde ska en liknande stöld ha ägt rum i en by strax söder om Piteå. Även där tog sig tjuvar in via taket till en Ica-butik och stal tobak och kontanter, vilket Piteå tidning har skrivit om tidigare.

Enligt vad polisen uppgett till lokala medier tyder tillvägagångssättet på att det kan röra sig om samma gärningsmän.

Under hösten har ett flertal inbrott med liknande tillvägagångssätt utförts längs Norrlandskusten, så även i Söderhamn. I slutet av augusti tog sig tjuvar in på Mårtensson & Co i centrala Söderhamn genom att klippa upp takplåten, forcera innertaket och sätta en yxa i larmet. Ur butiken stals sedan tobak till ett värde av 400 000 kronor.

Läs mer: Rififi-kupp hos Mårtenssons

Efter helgens gripande håller Söderhamnspolisen koll på kollegorna i norrs utredning för att se om det kan finnas något samband.

– Självklart kollar vi upp det och har det i åtanke. Vi kommer att se över om vi har något som kan kopplas till det här fallet, säger förundersökningsledare K-G Pettersson vid polisen i Söderhamn.

Mer läsning

Annons