Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnskille del av Gotländsk stöldvåg

I maj inträffade en rad uppmärksammade inbrott på Gotland.

Nu åtalas en stöldliga för dåden.

En av männen kommer från Söderhamn.

Annons

Gotländska kustsamhället Klintehamn drabbades i mitten av maj av en rad inbrott och stölder. Till exempel ska datorutrustning till ett värde av 160 000 kronor ha stulits från ortens gymnasieskola. Även en bilverkstad, en grill och en blomsteraffär ska ha drabbats av brottsvågen.

Enligt lokala medier ska stölderna ha väckt stark opinion bland invånarna.

Ganska snart kunde polisen på Gotland ringa in fem personer som misstänks för dåden. En 21-årig man från ön pekas ut som ledare. En 17-åring från Malmö, en 16-åring från Visby och ytterligare en 17-åring, med skyddad adress, ska ha hjälpt honom. De fyra åtalas nu vid Gotlands tingsrätt för stölderna.

Den femte mannen, en 19-åring från Söderhamn, anklagas i samband med brottsvågen mot Klintehamn för häleri. Enligt åklagaren ska söderhamnaren ha mottagit 8 000 kronor i utländsk valuta från ett av inbrotten. Dessa skulle han på uppdrag av stöldligan växla in på fastlandet.

Tomas Pettersson, som försvarar två av ynglingarna, är säker på att de åtalade kommer att dömas.

– Mina klienter har erkänt. De kommer att dömas och betala skadestånd. Alla är mycket ångerfulla. Det är en otroligt idiotisk grej som de får betala ett pris för, säger han till Gotlands tidningar.

Mer läsning

Annons