Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsföretagare fick inte chansen till 100 miljonersorder

Skatteverket har gjort olagliga upphandlingar för omkring 100 miljoner kronor.
Det hävdar Söderhamnsföretagaren Souheil Bcheri som aldrig fick chansen att lämna sitt anbud.

Annons

Souheil "Sosso" Bcheri driver företaget Eurodocs. En av hans affärsidéer är att utveckla en ny form av gratis e-legitimationer och att nå nya grupper, som invandrare, pensionärer, arbetslösa och studenter.

Han får istället betalt varje gång någon använder e-legitimationen på en privat hemsida/betaltjänst, men tycker inte det ska kosta att gå in på myndigheters sidor.

– Nu betalar Skatteverket 22 miljoner kronor till Telia för något de skulle kunna få gratis från mig.

Souheil Bcheri ska i en överklagan begära att Skatteverket gör om upphandlingen både av ID-kort för svenska medborgare och av den e-legitimation som ska ligga i ett chip på kortet.

ID-kortsuppdraget beräknas ge minst 77 miljoner kronor.

Varken när det gäller ID-korts- eller e-legitimationsuppdraget annonserade Skatteverket ut upphandlingarna innan de skrev kontrakt med leverantörer.

Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand har i ett brev till Soheil Bcheri försvarat handlandet med att tiden var för knapp från det att regeringen gav uppdraget.

Enda sättet att hinna var, enligt Mats Sjöstrand, att utnyttja paragrafen i lagen om offentlig upphandling, LOU, om "förhandlat förfarande utan föregående upphandling".

Mats Sjöstrand medger att Souheil Bcheri haft kontakt med flera personer på myndigheten. Att inget möte kommit till stånd förklarar han med att semestrar och annat kommit emellan. I maj såg han inget värde i ett möte, eftersom upphandlingen redan var slutförd.

Mer läsning

Annons