Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsföretag med i tävling om miljötitel

Söderhamnsföretaget Svenska Aerogel AB är ett av 25 utvalda miljöteknikföretag som kämpar om att erövra titeln Cleantech Company of the Year.

Annons

Den 30 september hålls arrangemanget Stockholm Cleantech Venture Day, med tävlingen Cleantech Company of the Year som ett inslag.

Ett av 25 miljöteknikföretag som nominerats till utmärkelsen är Svenska Aerogel AB, Söderhamn, som utvecklat en helt ny och förenklad metod att framställa ett miljövänligt aerogel-material för byggbranschen.

Företaget är ett forsknings- och utvecklingsföretag. Det har funnits sedan år 1999 och har en anställd.

Bolaget bildades med syftet att med NUTEK-stöd driva ett projekt som handlar om att framställa ett gasfilter av aerogel. Småningom kom man på att gelet även hade andra användningsområden, exempelvis kosmetika, medicin, absorption av oljor och fetter, med mera.

I maj 2004 fick företaget svenskt patent på såväl tillverkningsprocess som produkt. År 2007 kom ett US-patent för tillverkningsprocessen.

Aerogel utgörs vanligtvis av en organisk kiselförening, som i en lösning kan bilda ett gel som till 98 procent består av luftfyllda porer. Det brinner inte, är extremt lätt, har god förmåga att binda gaser, exempelvis växthusgaser. Det kan med fördel användas som värmeisoleringsmaterial inom byggindustrin.

Mer läsning

Annons