Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsentreprenör startar nytt it-företag

/

Företaget finns i Söderhamn. Men jobbet görs i Ukraina.
Det är visionen när entreprenören och Mo-sonen Mats Olsson, tillsammans med kollegan Maxim Moneta, startar ett nytt it-företag.
- Jag vill jag utveckla ett system som via webben sätter Söderhamn på kartan, säger Mats Olsson.

Annons

Arbetet på Ericsson i Söderhamn ledde Mats Olsson till Stockholm och vidare ut i stora världen. Och sedan dess har han oftast varit ute på resande fot. Men var han än i världen befinner sig återvänder han alltid till föräldrahemmet i Näcktjärn i Mo. Och det är i Söderhamn som han nu valt att starta upp sin nya affärsidé, företaget IT Project, tillsammans med kollegan Maxim Moneta.

Mats Olsson och Maxim Moneta träffade varandra när de båda arbetade på Nokia i Ukrainas huvudstad Kiev. Sedan dess har de träffats då och då i olika sammanhang.

– Vi har haft planer länge på att göra något ihop, och nu kände vi att det var dags att göra slag i saken. Och lokalpatriot som jag är ville jag att företaget skulle registreras här i Söderhamn, säger Mats Olsson.

När Kuriren träffar kollegorna har de precis kommit hem från i Oslo där Mats Olsson just nu arbetar med olika uppdrag för Telenor.

– Vår affärsidé står på två ben kan man säga, it och telecom. Som det ser ut nu kommer det i framtiden bli mer och mer så att man använder telefoner istället för datorer, säger Mats Olsson.

En del i företaget är därför att utveckla olika applikationer för telefoner som exempelvis kan hjälpa användaren att hitta en särskild typ restaurang och samtidigt boka ett bord utan att behöva ringa.

Men det som företaget i dag erbjuder är bland annat hemsidor, intranät och utveckling av design av webbplatser. Den tänkta målgruppen är både privatpersoner och företag. Genom att lägga ut stora delar av jobben hos medarbetare i Ukraina kan de även åta sig större projekt.

– Genom de kontakter vi har i Ukraina kan vi också få ner priserna, säger Maxim Moneta.

Enligt Mats Olsson och Maxim Moneta är det oerhört viktigt för företag att i dag att ha en hemsida.

Syns man inte på webben så finns man inte, så enkelt är det, säger Mats Olsson och hoppas att flera företag i Söderhamn kommer använda deras tjänster.

– Jag känner att jag även vill utveckla något för bygden. I Söderhamn finns sådana resurser som skog, natur och fiske. Visionen är att locka hit turister som kan gynna orten. Genom mina kunskaper inom telecom vill jag utveckla ett system som via webben sätter Söderhamn på kartan.

Mer läsning

Annons