Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsbor om EU:s snusförbud

Snuset är för många svenskar en självklarhet. Men inom EU arbetar man för ett totalförbud.

- Man tycker att EU borde ha viktigare saker att syssla med. Men blir det ett förbud är det väl bara att sluta snusa, säger Söderhamnsbon Jonny Jormfjäll.

Annons

Att det svenska snuset inte får säljas i resten av unionen bryter mot principen om fri rörlighet för varor. Det framhåller handelsminister Ewa Björling i ett brev till EU-kommissionären nyligen.

- Det här är inte avgjort och vi kommer att fortsätta kämpa. Jag tänker inte ge mig för jag tycker att det här förbudet är orättvist, säger handelsministern enligt TT.

Folkhälsoinstitutet oroas däremot över vad ett eventuellt slopas förbud kan medföra. Man ser bland annat att snusande ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

I Sverige snusar dagligen 20 procent av männen. Mest utbrett är snusandet i skogslän som Gävleborg. Men de Söderhamnsbor tidningen talat med tar ganska lätt på frågan.

- Även om jag själv inte snusar så tycker jag att det vore synd att förbjuda det. Snuset har ju alltid funnits och det är nog ingen risk att det försvinner, säger Söderhamnsbon Nicklas Engström.

Mer läsning

Annons