Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Söderhamns stolthet Oscarborg förfaller"

/

För två år sedan lämnade Gösta Frunck in ett medborgarförslag till kommunen med en inventering på åtgärder som behövs göras för att Oscarsborg inte ska förfalla.

Än har ingen av åtgärderna genomförts.

- Det finns en fond som ska användas till Östra och Västra berget, hur används de pengarna, undrar han.

Annons

Genom gruppen Idékanonerna har Gösta Frunck gjort en inventering av vad som behövs göras för att inte – vad han kallar – Söderhamn stolthet inte ska förfalla.

Listan på 38 olika åtgärdspunkter lämnades in till kommunen i maj 2008. Men trots att fönstren är otäta, trapporna dåliga och att ledstänger sitter lösa har fortfarande ingenting hänt.

Nu har Gösta Frunck ilsknat till ordentligt:

- Hela Östra berget håller på att kollapsa, men kommunen bryr sig inte.

Han säger att den Söderstedtska fonden ska användas till att rusta både Östra och Västra berget och undrar varför ingenting händer.

- Samma sak är det med Uhrs källa, i tre år har vi jobbat för att den ska rustas och att det ska sättas upp skyltar där man kan läsa själva historian. Det enda som händer är att ärendet flyttas från gubbe till kvinna gång efter annan, säger Gösta Frunck.

Magnus Svensson (C) är ordförande för kultur- och samhällsutvecklingsnämnden. Enligt honom så används det årligen pengar ur fonden för att lappa och laga på Östra berget. Hittills har dock inga pengar använts till att renovera Oscarsborg.

- I dagsläget har jag svårt att svara på vilken typ av renovering som krävs, säger han.

För något år sedan avslog också kommunfullmäktige en motion med ett förslag om att Östra berget skulle totalrenoveras.

- Eftersom ekonomin var som den var blev fullmäktige tvungen att prioritera. Valet blev att satsa på till exempel Ljusnans mynning och skärgårdsprojektet , säger Magnus Svensson.

Hur mycket pengar som används ur fonden årligen och till vad lyckades tidningen inte få något svar på under gårdagen.

Mer läsning

Annons