Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamns församling målar labyrint efter tusenårig förlaga

/
  • Bottenfärgen är röd och gångarna markeras med mörkgrönt.
  • Vache och Megheti är två av de som hjälpt till med labyrinten.

Labyrinter har länge funnits i kyrkor och katedraler runt om i Europa. Den som under helgen målats på ett 100 kvadratmeter stort tygstycke i Mariagården är efter en tusenårig förlaga i den franska katedralen Chartre.

Annons

Under helgen har volontärer inom kyrkan och deras ungdomsgrupper samlats i Mariagården för att färdigställa labyrinten. De yngsta som varit på plats är fyra år gamla, och alla de medverkande får signera baksidan av det stora tygstycke där labyrinten målas med sitt namn.

Initiativtagaren, prästen Magnus Natander, hörde talas om labyrinterna och började läsa på om dem och fann att de hade en stor symbolisk innebörd. Den speciella formen med gångar som svänger när man minst anar det och leder en ut till kanten när man tror att man är på väg in till mitten symboliserar livet på många sätt, menar Magnus Natander. Något han också upptäckte var att det redan fanns liknande labyrinter i Prästgrundet och i Trönö.

– De kändes spännande, de är otroligt vackra och jag blev nyfiken och ville veta mer om dem, säger Magnus Natander.

Läs också: Nye prästen som vill prova mycket

Nu ska bara färgen torka innan Söderhamn har sin egen labyrint, dock blir den inte av sten som ute vid Prästgrundet, utan av tyg. Det är mer praktiskt eftersom det går att vika ihop och stoppa undan.

Färgerna är förankrade i liturgin och det är inte en slump att bottenfärgen blev röd.

– Rött är den helige andens färg, och i det här fallet symboliserar den hur anden leder oss genom livet, säger Magnus Natander.

Det gröna som kantar gångarna symboliserar i sin tur växtlighet, liv och utvecklig. Under hösten kommer labyrinten att användas till olika evenemang som till exempel särskilda labyrintkvällar med meditation.

Mer läsning

Annons