Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamns äldreomsorg står inför ett stålbad – närmare 18 miljoner kan behöva sparas

/
  • Katarina Hedberg och de övriga ledamöterna i omvårdnadsnämnden har en tuff tid framför sig, när totalt 18 miljoner kronor ska sparas inom de närmaste åren.

Nedläggning av ett gruppboende, färre korttidsplatser och omstrukturering av servicehusen.
Det kan bli resultatet när omvårdnadsnämnden ska spara minst 9,4 miljoner.
– Det känns som vi står inför en skärseld, säger nämndens ordförande Katarina Hedberg (S).

Annons

Omvårdnadsnämnden har under flera år kämpat för att få ekonomin att gå ihop. 2014 sköt fullmäktige till 12 miljoner kronor som ett tilläggsanslag för att inte underskottet skulle växa ännu mer.

Det räckte inte. Behovet av hemtjänst fortsatte att stiga vilket innebar att pengarna åts upp.

Åtgärder började vidtas redan förra året då bland annat gruppboendet Ekebo i Stråtjära avvecklades. Förvaltningen fick också i uppdrag att upprätta en handlingsplan för att minska kostnaderna med 9,4 miljoner i ett första skede.

Läs mer: Gruppboendet i Skog ska avvecklas

Nu är det jobbet färdigt och vid det senaste nämndsammanträdet fick ledamöterna ta ställning till fyra olika åtgärdsförslag. Band annat handlar det om att minska antalet korttidsplatser ytterligare. I dag finns 44 korttidsplatser, följer kommunen riksgenomsnittet skulle det kunna räcka med 26.

– Nu handlar det inte om att osthyvla sig fram längre. Vi har helt enkelt en för stor volym för att klara den ram vi har att rätta oss efter, säger Katarina Hedberg.

Läs mer: Stora underskott för två nämnder

Nämnden har beslutat att gå vidare med tre av förslagen vilket innebär att förvaltningen fått uppdraget att ta fram en ny utredning med konkreta förslag.

– Beslutet var inte enigt, de båda Sverigedemokraterna reserverade sig liksom en Moderat och Kristdemokrat. De ville att förvaltningen skulle gå vidare med samtliga förslag, säger Katarina Hedberg.

Söderhamn har många äldre invånare, skulle det vara möjligt att gå från 44 till 26 korttidsplatser?

– Det kan bli väldigt svårt. I nuläget är det inte ens möjligt att minska till 32. Det finns inget belägg för det jag säger, men det känns som om sjukhusen har en förmåga att skicka hem för många patienter som inte är färdigbehandlade och då blir det ett högt tryck på Västerbacken. Däremot kommer vi att kunna minska kostnader genom projektet Trygg hemgång som nu har permanentats. Det innebär att personal finns på plats i hemmet när en person lämnar sjukhuset.

Så hur många platser som egentligen kommer att kunna skäras ner, menar Katarina Hedberg att den nya utredningen får utvisa.

Hur mycket kan ni spara inom äldreomsorgen utan att försämra kvaliteten?

– Vi får inte nagga på kvaliteten, det är också det som kommer att bli det svåra. Vi ser redan nu att nettobudgeten för 2016 kommer att hamna på minus 8,3 miljoner. Då är det helt plötsligt närmare 18 miljoner som ska sparas. Och hur gör man det utan att det märks?

Läs mer: Så många färre platser finns i dag

Enligt Katarina Hedberg står Söderhamns kommun inför det stålbad som många andra kommuner redan har genomgått inom just äldreomsorgen.

– Mycket av vår verksamhet är lagstadgad, men just tillgången till korttidsplatser är inte det. Men det känns ändå som vi står inför ett vägval där kommunstyrelsen och kommunfullmäktige måste fatta ett beslut om hur den framtida omsorgen ska se ut. Och då kan det handla om att höja ramen ytterligare.

Clas Kindström (SD) delar uppfattningen om att ramen måste höjas.

– Nämnden har för svag ekonomi. Det var också därför som vi ansåg att alla fyra sparförslagen skulle tas i beaktande.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons