Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Söderhamnarna förbannade" – 130 samtal om snökaoset

/

Gatuchef Karina Nylander vid kommunen blev överöst av samtal på tisdagsmorgonen om snökaoset i Söderhamn.
– Vi har 30 personer med 30 maskiner som röjer så gott det går.

Annons

Det har varit skarpt läge med snöröjningen i Söderhamn sedan klockan 18.30 i söndags, enligt Karina Nylander.

Läs mer: Mer snö på väg

Mellan klockan 07.00 och 10.00 fick hon 130 samtal.

– Den vanligaste synpunkten är att snövallen är på 80-100 centimeter utanför folks portar och att de inte kommer ut. Söderhamnarna är förbannade, min telefon håller nästan på att brinna upp. Vi har klagomål från alla delar av Söderhamns kommun, förutom i Marma, Moheda, Vannsätter och Bergvik vad jag vet, säger hon.

Läs mer: Problem för X-trafik i snöstormen

Tidigare skötte 38 entreprenörer snöröjningen och kommunanställda gjorde en högre andel av snöröjningsjobbet själva. Nu har Söderhamns Byggröjning avtal med 19 underentreprenörer som ska hålla gator och vägar borta från is och snö. Avtalet med kommunen gäller från oktober 2015 till 2018. Företaget ska också bedöma när snöröjning behövs och har arbetsledarjour på kvällar och helger. Då åker de runt i kommunen och undersöker om det behövs insatser.

Prioriteringen är att vissa delar snöröjs först: fastigheter, gångvägar, bussvägar, huvudleder, skolor, förskolor och äldreboenden.

Läs mer: Nytt avtal om snöröjning väckte debatt

Tidigare har kommunen skött delar av snöröjningen själv.

Snöröjningsområdena har minskats från 40 till ett 20-tal, vilket gör att det blir större områden till ytan och att färre maskiner krävs.

– Det är skarpt läge sedan i söndags. Det är många nya entreprenörer och då tar det längre tid med snöröjningen innan de blir vana, säger Karina Nylander.

Hur har det fungerat för kommunens anställda vid till exempel hemtjänsten?

– Vad jag vet så har vi bara fått ett brådskande samtal om akut snöröjning i ett bostadsområde och då styrde vi personal dit så hemtjänsten kunde komma fram.

Hur är det att vara gatuchef i denna väderlek?

– Det är intensivt för alla som jobbar med det här. Nu har jag ansvaret mellan 07.00 och 16.00 och entreprenören under övrig tid. Men jag tänker på snöröjningen nästan dygnet runt och sov 20 minuter i natt. Men jag mår bra.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning