Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnare räddar liv i Tanzania: " Det saknas både kunskap och materiella resurser"

/
  • Elin Hedenborg Högqvist och vännen Elin Byström arbetar båda som volontärer på kliniken Kaloleni Health Center i Tanzania.
  • I Tanzania är det
  • Elina Byström tittar till en patient. De vanligaste sjukdomarna som gör att människor besöker kliniken är malaria, diabetes och uttorkning. Men kliniken har även en allmänmottagning för alla möjliga besvär.
  • Hit kan patienter även komma för vaccinationer, efterkontroll av mor och barn efter förlossning och för att kolla tänderna hos tandläkaren.
  • Det går inte att komma undan smutsen. Till skillnad från på sjukhusen i Sverige får Elin ofta arbeta i mindre kliniska förhållanden.
  • De kan få träffa upp mot hundra nya patienter om dagen, samtidigt som resurserna är knappa.

På en klinik i Arusha, Tanzania, volontärarbetar söderhamnaren Elin Hedenborg Högqvist som sjuksköterska. Resan har gett perspektiv på privilegier och skillnaderna mellan den svenska och tanzaniska sjukvården bjuder på utmaningar varje dag.

Annons

Tillsammans med vännen och kollegan Elina Byström landade Elin Hedenborg Högqvist i Tanzania den 12 januari. Resan sträcker sig över sex veckor, och under fyra av dessa ska de arbeta som volontärer på kliniken Kaloleni Health Center.

– Vi åkte dels för utmaningen i sig - att försöka hjälpa patienter och tanzaniska kollegor trots stora barriärer som språk, samt etiska, medicinska och omvårdnadsmässiga meningsskiljaktigheter och, med våra mått mätt, små resurser. En annan anledning är den personliga utmaningen i att vistas och bo tillsammans med en tanzanisk familj i en miljö vitt skiljd från vår egen. Att vi sedan bokat in en del nöje också sista veckorna skadar ju inte, säger Elin.

Livet skiljer sig mycket från de svenska bekvämligheterna. När de anlände första dagen flyttade de in hos en värdfamilj i byn Sanawari.

– Boendet här är väldigt spartanskt. Vi har inget rinnande vatten, ingen dusch, ingen toalett och elen den kommer och går. Ofta är det strömavbrott både hemma och på offentliga platser.

Även arbetet på kliniken skiljer sig från den vanliga scenen. Jämfört med den svenska sjukvården är resurserna knappa och alla ingrepp görs under mer eller mindre smutsiga förhållanden.

– Ibland blir man uppgiven, ibland upprörd. Men vi försöker ta seden dit vi kommer och om tillfälle ges ge förslag på andra lösningar eller metoder. Det saknas både kunskap och materiella resurser.

Läs också: Systrar hjälper medsystrar i Tanzania: "Vi köper och de får jobb"

Förutom en allmän mottagning för alla möjliga besvär har kliniken tandläkare, vaccinationsmottagning, efterkontroll av mor och barn efter förlossning, ett observationsrum för akut sjuka och två mindre rum för enklare kirurgiska ingrepp.

Hur många patienter de träffar varje dag varierar. På morgonen kan det vänta hundratals patienter i kliniken och ibland, som när det regnar mycket, är det få som kommer.

– Vi hoppar in där det behövs resurser för dagen, det kan vara att assistera vid enklare ingrepp, ge läkemedel, hänga dropp eller väga barn. En dag vägde vi 250 barn från en dag gamla till ett år och en annan dag vaccinerade vi hundratals bebisar.

Malaria, diabetes och uttorkning är de vanligaste orsakerna till att människor besöker kliniken. Samtidigt får patienterna ofta uthärda sin smärta och stå ut med, vad Elin menar, ganska tuffa tag från vårdpersonalen.

– Vi är vana att ta det varligt med svårt sjuka, att vara mjuk i bemötandet och lindra lidandet i möjligaste mån, så är det inte riktigt här. En kvinna som blivit knivskuren i armen syddes ihop utan smärtlindring i enorm smärta, det tas inte hänsyn till.

På fritiden passar Elin på att lära sig det lokala språket swahili. Två gånger i veckan har hon och Elina lektioner. Patienterna förstår sällan engelska, så det är viktigt att lära sig så mycket som möjligt. Utöver glosorna och arbetet på kliniken finns det även tid till nöje.

– Vi har lyckats skapa ett litet kontaktnät med vänner till familjen som vi umgås med. Det konsumeras en del "Kilimanjaro" här med familj och vänner, vilket är den öl vi föredrar.

Läs också: De värmer barnen i Tanzania

Förutom att själva studera i Tanzania har Elin och Elina har även hjälpt lokalinvånare att komma i gång med sin skolgång. När det var dags för skolstart var det endast två 12-åriga flickor som inte hade råd att börja, därför startade Elin och Elina en Facebook-insamling. På bara ett dygn fick de ihop 16 000 kronor som täckte båda flickornas utgifter.

Efter de fyra veckorna väntar två veckor av äventyr. De ska bestiga Kilimanjaro, uppleva safari några dagar i Serengeti och Ngorongoro och spendera sex dagar på Zanzibar.

Resan har redan gett erfarenheter både på ett personligt plan och på ett arbetsmässigt. Förståelsen för sjukvården i Tanzania följer med hem till Sverige och till viss del även livsstilen.

– Jag försöker ta med mig det tempo som finns här och den inställning vår värdfamilj har till vardagen och dess bestyr. Det mesta här är "pole pole" – ingen stress och "hamna shida" – inga problem. Livet behöver inte vara fullsmockat med aktiviteter, ärenden och måsten, man kan sitta rakt upp och ner på en pall i bara vara.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons