Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnare i rätten för smuggling

En kvinna och en man från Söderhamns kommun köpte stora mängder alkohol i Tyskland.

Med syfte att sälja vidare i Sverige, menar åklagaren.

Annons

– Det finns indicium på att det förekommit langning.

Det sade åklagaren under onsdagens rättegång i Söderhamn. Den 56-åriga kvinnan och den 39-åriga mannen står åtalade för smuggling och olovligt innehav av alkoholdrycker.

I april förra året reste kvinnan och mannen till Tyskland och där inhandlades 85 plattor öl, 48 liter sprit och 90 liter vin. Enligt åklagaren var syftet att sälja alkoholen vidare i Sverige. Den teorin bygger på den åtalade systerns vittnesmål, som i tingsrätten berättade att hon själv varit med när 56-åringen sålt sprit införskaffad utomlands vidare.

– Jag tycker inte att man ska förmedla alkohol till människor som mår dåligt. Det här är ett system, bara för att tjäna pengar, sade systern i sitt vittnesmål.

Åklagaren hänvisar också till att den åtalade kvinnan gjort liknande resor tidigare.

Försvarsadvokat Hans Myrberg avfärdade dock systerns vittnesmål som förvirrande och osammanhängande, och hänvisade dessutom till att systern mår psykiskt dåligt och hyser ett agg mot sin åtalade syster. Syskonen har sedan en tid tillbaka ingen kontakt med varandra.

Den åtalade kvinnan hävdar att hon är oskyldig och att alkoholen var avsedd till två separata fester, där uppemot 150 gäster förväntades delta. 39-åringen menar i sin tur att hans del av alkoholen var menad till privat bruk, och att han skulle dricka upp den själv samt bjuda sina kompisar på öl och sprit.

Domen i målet förkunnas den 10 oktober.

Mer läsning

Annons