Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnare i rätten efter nazistattack

/
  • Flera personer har redan dömts efter upploppen i Kärrtorp i Stockholm i december 2013.

På måndagsmorgonen inleds rättegången mot den söderhamnare som står åtalad efter den våldsamma attacken mot ett demonstrationståg i Kärrtorp 2013.

Annons

Iklädd skyddsväst och utrustad med en glasflaska misstänks mannen ha gjort sig skyldig till våldsamt upplopp genom att kasta flaskan och ytterligare föremål mot personer i demonstrationen.

Han misstänks även för hets mot folkgrupp sedan han, enligt åtalet, ska ha gjort en Hitlerhälsning och uttalat sig nedsättande om judar.

Läs även: Så gick det efter våldsamheterna i Kärrtorp

Söderhamnaren, som är i 20-årsåldern och tidigare har bott i Hudiksvalls kommun, har en framträdande roll inom den nynazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Händelsen som ska tas upp under rättegången inträffade den 15 december 2013, i samband med en manifestation mot rasism och fascism i Kärrtorp i södra Stockholm. En grupp motdemonstranter kom till platsen och det blev en våldsam sammandrabbning.

Som bevis mot söderhamnaren och ytterligare fem medåtalade ska åklagaren visa filmer från händelsen i Kärrtorp inför rätten.

– Materialet är en kombination av filmer från Svenska motståndsrörelsen själva och från allmänheten, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

Enligt åklagaren ligger straffvärdet på sex månaders fängelse för det våldsamma upploppet.

– Vilken grupp de tillhör saknar egentligen betydelse. Däremot måste man visa på att de har ett gemensamt uppsåt, säger Tomas Malmenby.

Enligt uppgifter i förundersökningen fördes söderhamnaren till arresten med en sårskada i huvudet. Han satt sedan anhållen i tre dagar innan han åter försattes på fri fot, fortsatt misstänkt för brott.

När han förhördes av polisen gav han inga svar på om han hade varit på plats i Kärrtorps centrum. Det kommer att bli nya förhör med honom i rätten.

Under rättegången ska han försvaras av advokat Kerstin Koorti.

– Han förnekar brott. Jag anser att åklagarens bevisning är svag, säger hon.

Rättegången hålls i Södertörns tingsrätt i Huddinge och väntas pågå i två dagar.

Läs även: Åklagare backade i nazisträttegång

Advokaten: "Min klient är inte delaktig"

Mer läsning

Annons