Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn sparade bäst

/
  • När vinsten i energisparartävlingen stod klar bjöds personalen på tårtkalas.
  • Tre månaders tävling har inte bara resulterat i minskad energiförbrukning utan också en större energimedvetenhet hos personalen på förvaltningshuset.

När bordslampan släcks på förvaltningshuset kan det leda till någonting större. Söderhamn är numera bäst i Sverige på att spara energi.

– Personalen ska ha en eloge för engagemanget, säger miljöutvecklare Andreas Håberg.

Annons

En spark i baken, det var allt som behövdes för att personalen på förvaltningshuset i Söderhamn skulle släcka lampan. En morot, det var allt som behövdes för att de skulle gå i mörka korridorer och jobba med endast fönsterljus.

När 24 kommuner tävlade om vilken kommun som kunde spara mest energi stod personalen på Söderhamns förvaltningshus som slutlig segrare.

– Klart att vi gick in för vinst, säger miljöutvecklare Andreas Håberg med ett leende under det förtjänta tårtkalaset på förvaltningshuset.

Under tre månader, mars, april och maj, jobbade de hårt för att bli av med det onödiga energislöseriet. Lamporna skulle släckas varje gång någon lämnade rummet och datorn skulle stängas av.

– Vi gick runt och informerade personalen om tävlingen och såg till att få en personlig kontakt med dem så att alla kände sig delaktiga och ansvariga, berättar Andreas Håberg.

Energiförbrukningen sjönk med närmare 22,47 procent. En siffra som förvånar kommunens fastighetsansvarige Mats Hedman.

– Vi hade redan väldigt låg energiförbrukning men sådana här siffror trodde jag inte att vi kunde nå! Slår man ut det över ett helår har vi sparat 120 000 kronor på det här.

Mer läsning

Annons