Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn säger nej till fler friskolor i länet

/
  • Gymnasiechefen Tomas Hartikainen anser att 2 500 nya friskoleplatser i länet skulle slå undan benen för kommunernas gymnasieskolor.

2013 beräknas elevantalet på gymnasieskolorna i Hälsingland att sjunka med 1 800.

Samtidigt ansöker nu en rad privata aktörer i framförallt Gävle om att få starta eller utöka redan befintliga friskolor med fler program. Totalt rör det sig om drygt 2 500 nya platser.

Barn- utbildningsnämnden i Söderhamn kan acceptera 18 av dessa. Resten säger de nej till.

Annons

Under gårdagens sammanträde behandlade barn- och utbildningsnämnden inte mindre än tio ärenden med liknande innehåll. Friskolor som vill få Skolinspektionens godkännande om att få starta, eller utöka verksamheten. Nio av ansökningarna kommer från Gävle och en från Hudiksvall.

Räknar man ihop ansökningarna så rör det sig om totalt 2 524 nya platser i länet.

I gymnasiechefen Tomas Hartikainens tio tjänstutlåtanden framgick samma sak. Hans förslag till nämnden var att säga nej till allt utom till ThorenGruppen i Gävles ansökan om att få utöka verksamheten med bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning på mark och anläggning. Den utbildningen finns nämligen inte i Hälsingland.

- Om tre år beräknas elevunderlaget på gymnasieskolorna i Hälsingland att sjunka med 1 800 och stanna runt 3 400 elever. Samtidigt vill privata företag skapa 2 524 nya utbildningsplatser. För mig är det en ekvation som inte går ihop, säger Tomas Hartikainen.

Hans förhoppning är att Skolinspektionen säger nej.

- Tidigare beviljade Skolinspektionen nästan alla ansökningar, men sedan ett år tillbaka har de blivit mer restriktiva och har lagt stor vikt i elevunderlaget. Min gissning är att de kommer att bevilja viss utökning av program. Men att starta helt nya gymnasieskolor med samma innehåll som de kommunala, där måste gränsen gå.

Ärendet kommer nu att lämnas över till kommunstyrelsen som fattar det avgörande beslutet.

Mer läsning

Annons