Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn klättrar i miljörankning

För sjunde året i rad granskar magasinet Miljöaktuellt kommunernas miljöarbete och i år har Söderhamns kommun klättrat från plats 80 till plats 48. På första plats ligger Örebro medan landets minsta kommun, Bjurholm hamnar i botten bland Sveriges 290 kommuner.

Annons

Mätningen är en sammanställning på en enkät och uppgifter från bland andra Vattenmyndigheten, Energimyndigheten, Boverkets miljömålsenkät och en rad miljöorganisationer. Sedan sammanställs uppgifterna till ett poängsystem där Söderhamns kommun fick 36,12 poäng av 60 möjliga.

– Vi gratulerar Söderhamns kommun som klättrar från plats 80 i fjolårets rankning till plats 48 i år. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Miljöaktuellt i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att ekotjänster även får en allt mer framskjutande roll i kommunernas miljöarbete. Ekotjänster innebär att ta tillvara på naturens gratistjänster i form av hänsyn till pollinering av grödor eller bullerskydd i form av grönområden, som exempel.

Endast var femte kommun i Miljöaktuellts granskning har däremot tydliga direktiv som utesluter investeringar i verksamheter som har stor miljö- och klimatpåverkan. Den siffran är oförändrad sedan förra året.

Mer läsning

Annons