Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn får ingen ersättning för BUP

/

Landstingsfullmäktiges beslut att lägga ner barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Söderhamn byggde på falska förespeglingar om planerad kompensation.

Annons

Primärvårdens planerade utbyggnad av den psykosociala verksamheten framställdes som en kompensation för den nedlagda BUP-mottagningen i Söderhamn.

Oppositionsrådet Alf Norberg (V) var den som kraftigast protesterade mot nedläggningen. Han krävde att primärvårdens utbyggnad skulle ske innan man diskuterade en nedläggning.

Vid landstingsfullmäktige i september tog han upp frågan igen. Landstingsrådet Hannah-Karin Linck (C) svarade då att primärvården satsning inte ligger långt fram i tiden.

Men det ingen av politikerna verkar veta är att den satsning de säger sig vilja göra redan finns i Söderhamn sedan sex år tillbaka. Det är i Norra Hälsingland och Västra Gästrikland som verksamheten nu planeras att byggas ut.

Ingegerd Lantz, verksamhetschef för primärvårdens barn- och ungdomsverksamhet, anser att det är fel att koppla samman deras möjliga förstärkning med nedläggningen av BUP.

Landstinget sparar sex miljoner kronor på att lägga ner BUP i Söderhamn och Sandviken. Nästan hela besparingen äts alltså upp av primärvårdens föreslagna satsning, som beräknas kosta fem miljoner kronor. Man kan säga att resurser flyttas från södra till norra Hälsingland.

Landstingsrådet Tommy Berger (S), som var ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden när beslutet togs, erkänner sin okunskap.

– Men då är det väl bra om det redan finns i Söderhamn, säger han.

Läs mer om psykisk ohälsa bland barn i morgondagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons