Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn besegrade Hudiksvall

/

UPPDATERAD 22:15 Östra skolan i Söderhamn har länets bästa femmor!… Det stod klart på tisdagskvällen efter att Söderhamnseleverna segrat i Gävleborgsfinalen. …Sedan skulle segern firas – på ett hamburgerhak.

- Det kommer smaka mycket bättre än om vi förlorat, säger August Nordin, en av segerhjältarna.

Annons

Nu har Gävleborgs länsfinal i Vi i 5:an avgjorts. Klass 5B på Östra skolan i Söderhamn och klass 5 på Sandvalla skola i Hudiksvall möttes i jämn tävling. Men det var Östra skolan som avgick med segern.

Tävlingen var mycket jämn. I halvtid ledde Östra skolan med 9 poäng mot Sandvallas 7. Men när tävlingen var avslutad en minut i 18 på tisdagskvällen hade ledningen utökats till 15 poäng mot Sandvallas 9.

Tävlingen avgjordes i den allra sista frågan. I det avgörande momentet, Stegen – där lagen satsar på hur många poäng de klarar, och får svårare ledtråd ju högre poäng, chansade Sandvallaskolan på fyra, den näst svåraste ledtråden.
- Den här statliga myndigheten har sitt högkvarter i Norrköping och bevakar bland annat Sveriges klimat. Myndigheten presenterar i bland sitt arbete på kartor, läste programledaren Linnea Ericsson.
Den frågan blev för tuff för Isak Frykman och Charlotte Liw, trots att de backades upp av klasskamraten Lovisa Lind under just den frågan. 

Om de hade lyckats besvara den, och Östra skolan misslyckats besvara sin 3-poängsfråga hade Sandvalla vunnit med 13 - 12.
Men det blev Östra skolan i Söderhamn som gick vidare i tävlingen. På torsdag kommer de att möta Dalarnas och Jämtlands lag i en regionfinal.

- Jättekul. Det känns häftigt att vara bäst i Gävleborg, säger Emma Granlund  som tävlade för Östra skolan.
- Det känns superroligt. Vi kommer ta oss hela vägen till Tv-final – och vinna, säger August Nordin.

Mer läsning

Annons