Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialchefen: "Det finns hjälp att få"

/

Socialchefen Karin Wiklander ser helst att missbrukarna söker sig till IOGT-NTO:s verksamhet.

- Man behöver inte vara helnykterist, men det krävs att man är nykter när man är där, säger hon.

Annons

Karin Wiklander är inte beredd att lyssna på missbrukarna när det handlar om att återskapa någon form av värmestuga – hur skulle det se ut?

- Vi jobbar för att livet ska bli drägligare för missbrukarna. Inte för att de ska sitta i en barack och värma sig och fortsätta supa. Forskningen visar också att utanförskapet fortsätter om man vidtar sådana åtgärder.

Från socialtjänstens sida ser man helst att missbrukarna kommer dit och söker hjälp. Samtidigt krävs det att de är motiverade.

- Vill man ha hjälp så finns det hjälp att få. Men man måste vilja göra något själv också, annars blir vi till slut tvungna att ta till tvångsvård, säger Karin Wiklander.

Hur missbrukarna ska klara sig nu, under vinterhalvåret, har hon inget annat svar på mer än att hon vill att fler vänder sig till IOGT-NTO:s kafé. Där är alla välkomna, men man får inte vara onykter.

- Vi har ett nära samarbete med föreningen och hoppas att fler kommer att gå dit. Där kan missbrukarna få både gemenskap och stöd och hjälp.

Men det kommer alltid att finnas en grupp människor som inte lyckas vara nyktra eller drogfria, var ska de ta vägen?

- Som sagt, vill man så finns det hjälp att få. Det är inte tillåtet att supa ihjäl sig i Sverige, säger Karin Wiklander.

Vid den senaste kartläggningen som gjordes om antalet hemlösa under vecka 36 i år, visade det sig att 16 personer är tvungna att bo hos kompisar, bekanta eller släktingar. Det är fyra fler än året innan. Samtidigt har antalet personer som kommunen hjälper med försökslägenhet eller träningslägenheter, minskat något. Förra året hade 54 personer tillgång till ett sådant boende, i år ligger siffran på 51.

Mer läsning

Annons