Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sniffandet bland unga ett växande problem

/

Sniffningen breder åter igen ut sig bland Söderhamns ungdomar. Enligt polisen kryper berusningsmetoden allt längre ner i åldrarna.

Annons

– Vi har fått indikationer på att det kryper ända ner till tio- till elvaårsåldern, säger ungdomsutredaren Mattias Fredlund.

Förra sommaren och hösten berusade sig många ungdomar genom att sniffa tändargas och bensin. Polisen lyckades till viss del stävja problemet, och sniffningen minskade i omfattning. Men när våren nu har kommit och sommaren åter står för dörren märker polisen att problemet är på väg tillbaka.

Tillsammans med sina kollegor satsar Mattias Fredlund mycket på förebyggande arbete, i form av information till föräldrar och ungdomar.

– Vi försöker informera föräldrar och även ungdomar om riskerna med detta. Det verkar vara lockande och är spännande att testa på, men det kan bli ödesdigert. Ofta är det också en inkörningsport till tyngre droger.

Sniffning av tändargas och bensin är mycket riskfyllt och kan leda till hjärtstillestånd och plötslig död.

– Det räcker med att sniffa tre eller fyra andetag för att du ska få hjärtstillestånd och dö, säger Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen.

Mer läsning

Annons