Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart reser Anders till Antarktis – då har han seglat på världens alla hav

/
  • Anders Norling i Söderhamn var tidigare fartygschef på Visborg. Här tillsammans med en tavla av minsveparen som han har arbetat på.
  • Under sina 70 år har Anders Norling hunnit resa till och uppleva många platser. Alla 82 länder är uppnålade på en karta i hans arbetsrum.

Han har röjt sjöminor, varit fartygschef på minfartyget Visborg och har seglat på världens alla hav utom Södra ishavet.
Men snart kan Anders Norling lägga även Södra ishavet till handlingarna. I februari väntar nämligen en kryssning till Antarktis.

Annons

Anders Norling håller som bäst på att förbereda sig inför 70-årsdagen fredag den 4 december. Då blir det kalas i kretsen av goda vänner och släkt.

– Det känns alldeles utmärkt. Jag har ingen åldersnoja alls, tvärtom. Det är trevligt att fylla år och ställa till med lite fest, säger han.

Anders Norling kommer att fira hemma i lägenheten i centrala Söderhamn. Hit flyttade han från Uppsala 2012 för att bli sambo med sin kärlek, Söderhamnsbon Ulla Pettersson.

Anders Norling är pensionerad kommendörkapten i flottan, sedan 15 år tillbaka. Privat och i tjänsten har han besökt 82 länder och det är bara på Södra ishavet som han inte har seglat. Det blir av i februari och då kan han säga att han har seglat på världens alla hav.

– Jag och Ulla åker till Argentina och gör ett par dagar i Buenos Aires. Dit var jag första gången 1964. I Argentina stiger vi på en båt och kryssar ner till Antarktis. Det kommer att bli en härlig upplevelse, säger han.

Den skräddarsydda resan tar 20 dagar och kommer att inkludera bland annat Kap Horn, Antarktiska halvön, Falklandsöarna och Uruguay. Anders och Ulla räknar med att få se mycket djurliv och glaciärer.

– De senaste åren har det blivit mycket kryssningar, det är bland det bästa vi vet. Man har resväskan på ett och samma ställe och får se och vara med om väldigt mycket.

Nord- och Sydamerika, Asien, Australien och Afrika i all ära, men det är Europa som hamnar högst på Anders Norlings lista.

– Sverige är bäst. Vi har inga orkaner, skyfallsregn eller jordbävningar. Det är ett tryggt och bra land att bo i. Om man ska välja något utanför Europa, så varför inte Nya Zeeland. Den södra ön har ett klimat som vi har i Skandinavien och den norra ön är mer tropisk.

Anders Norling är född och uppväxt i Stockholm. Han är utbildad sjöofficer vid Kungliga Sjökrigsskolan och har även högre officersutbildning vid Militärhögskolan och Försvarshögskolan i Stockholm. I och med arbetet i flottan har han varit stationerad i Karlskrona, Göteborg, Härnösand och Stockholm.

Anders Norling har arbetat som minör (med röjning av sjöminor) på fartyg av alla storlekar. Ett av uppdragen som röjdykare var att undersöka botten innan oljeraffinaderiet i Lysekil byggdes på 1970-talet.

Under sina 36 år i flottan gjorde han också långresor med fartygen Älvsnabben och Carlskrona samt var fartygschef på flottans näst största fartyg Visborg.

När han gick i land fick han stabstjänst vid diverse lokala och centrala staber, bland annat vid Högkvarteret i Stockholm. Han var dessutom ansvarig för ett stabsprogram på Försvarshögskolan, med uppgift att utbilda majorer och örlogskaptener inom armén, marinen och flygvapnet.

Trots att Anders Norling hunnit besöka 82 länder är det mycket kvar att se och uppleva.

– Afrika är en ganska vit fläck på min karta. Jag har varit i Marocko, Egypten, Algeriet och Kenya, men i övrigt har jag inte varit dit. Jag vet inte vad det beror på, säger han.

Hemmavid är han aktiv i Odd Fellow-logen nr 12 Helsingia i Söderhamn och i Söderhamns Rotaryklubb.

– Jag trivs jättebra i Söderhamn, det är en jättefin liten stad. Mina föräldrar var från Söderhamn och jag har lite släkt kvar här. Det var sambon Ulla som förde mig hit, men jag var inte obekant med staden sen tidigare. Och jag har haft en sommarstuga i Älgnäs fritidsområde i 24 år, säger Anders Norling.

Mer läsning

Annons