Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart klart för nya HVB-hemmet i Stråtjära

Efter en lång väntan får det nya HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn snart grönt ljus och kan öppna.
– Det känns jättebra att vi äntligen kommer i gång, säger föreståndare Bengt-Åke Wadell.

Annons

Redan i början av april var det öppet hus på HVB-hemmet (hem för vård eller boende) Stråtjäragården . I dag, fem månader senare, väntar de fortfarande på det formella tillståndet för att bedriva verksamheten av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men nu är det nära, berättar föreståndare Bengt-Åke Wadell.

– En utredare från IVO har tittat på husen, intervjuat oss och hon var oerhört positiv, så vi ligger bra till. Tillståndet är inte klart än, men jag räknar med att vi har fått beslutet nästa vecka och att vi kan köra i gång efter den femtonde september, säger han.

Väntan på tillståndet har varit frustrerande och företaget har nu delvis behövt rekrytera ny personal. Enligt Bengt-Åke Wadell har IVO fått kritik från Migrationsverket för den långsamma handläggningen. Samtidigt har han fått veta att de aldrig har haft lika högt tryck på ansökningar som nu.

Avsikten är att HVB-hemmet ska ta emot 20 ensamkommande pojkar i åldrarna 14-18 år och att personal ska finnas på plats dygnet runt. 15 personer kommer att arbeta på Stråtjäragården, inklusive föreståndaren och ägarna. Ungdomarna kommer att placeras via socialkontoren i Söderhamns, Ockelbos och Bollnäs kommuner.

– De har ringt som galningar för att boka platser, och det blir bra för då har vi gode män och annan personal inom räckhåll. Inledningen på verksamheten kommer att bli intensiv, säger Bengt-Åke Wadell.

Ungdomarna kommer, beroende på ålder, att börja i Bergviks skola eller på Staffangymnasiet. Enligt Bengt-Åke Wadell har redan många ideella krafter engagerat sig för att vara med och stötta de kommande ungdomarna.

Läs mer:

Ännu inget tillstånd för HVB-hem i Stråtjära

Öppet hus på Stråtjära gården

HVB-hem planeras i Stråtjära

Mer läsning

Annons