Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba Cash – från ax till limpa

/

Maria Karlsson har gjort kometkarriär som manusförfattare. Efter sitt första långfilmsmanus – Snabba Cash – får hon nu massor av förfrågningar om nya filmjobb.

Annons

Vägen till jobbet som manusförfattare har varit lång för Maria Karlsson, bördig från Sandarne. Lång och brokig, med många avstickare. En typisk "hjältens väg", som Maria kallar sin favoritdramaturgi.

Men nu är hon etablerad, så etablerad att hon blir ombedd att föreläsa för andra om hur man tar en tjock bok och förvandlar den till ett handfast filmmanus.

Det handlar om att arbeta hårt och aldrig "fucka upp" när motgångarna kommer.

Det tog ett bra tag innan Jens Lapidus bok Snabba Cash blev en försäljningsframgång. Det var kanske inte alla som trodde så mycket på filmen heller.

Men Maria blev nöjd när hon såg förhandsvisningen av den färdiga filmen – och hittills har den setts av en halv miljon människor. Den går upp lite varstans i Europa.

Inför en intresserad publik i aktivitetshuset Verkstäderna berättade Maria steg för steg hur man lägger upp jobbet med ett filmmanus, vad man tar fasta på, hur många gånger man kan få skriva om, hur man håller masken när alla vill vara där och peta och ändra.

Kanske har en ny blivande berömd manusförfattare sett dagens ljus efter kvällens föreläsning. Kontakta då Film Gävleborg och få hjälp med att gå vidare.

Mer läsning

Annons