Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-veckan ett gigantiskt skyltfönster för näringslivet

/
  • Lars Brännström från Företagarna i Söderhamn, kommunens näringslivschef Jan Brandberg, RF:s projektledare Annika Nykvist, Söderhamns projektledare Sören Calleberg och RF:s projektledare Per Bergljung hade planeringsmöte inför SM-veckan 2017.

Hur tar man hand om 50 000 besökare samt ytterligare några tusen idrottare på bästa sätt?
Det var huvudfrågan när Riksidrottsförbundet besökte Söderhamn för ett planeringsmöte inför SM-veckan 2017.

Annons

Söderhamn blir den minsta staden hittills som står värd för SM-veckan, men arrangemanget växer hela tiden.

42 000 personer såg tävlingarna på plats i Piteå för några veckor sedan och till Söderhamn väntas en publikökning.

– Samarbetet med SVT ger extra exponering och SVT:s Vinterstudion har ungefär en miljon tittare. Vi vill att SM-veckan ska vara idrottarnas Almedalen med SM-tävlingar och olika seminarier, berättar Riksidrottsförbundets projektledare Per Bergljung.

SM-veckan blir ett gigantiskt skyltfönster för det lokala näringslivet.

– Det här är en fantastisk möjlighet för Söderhamn. Vi kan utveckla Söderhamn och hela regionen som stad och varumärke. Nu kan vi skapa bestående värden som kommer till nytta för söderhamnare långt efter SM-veckan, menar Jan Brandberg, näringslivschef Söderhamns kommun.

Söderhamn har en stolt tradition att arrangera stora idrottsevenemang med flera O-ringar och SM-tävlingar de senaste åren.

Men näringslivet har inte alltid kuggat i det stora hjulet som idrottsrörelsen drar i gång.

Den 22 mars bjuder Företagarna in näringslivet i kommunen till en inspirationskväll med tema SM-veckan.

– Vi ska få näringslivet i Söderhamn att förstå och ta den här chansen. Det rör sig om 50 000 besökare som kommer till Söderhamn under en vecka, säger Lars Brännström, representant från föreningen Företagarna i Söderhamn.

SM-veckans lokala projektledare, Sören Calleberg, påpekar att det kommer att bli ett stort behov av privat boende under vecka 5 nästa år.

– Det finns ett begränsat antal hotell, men alla vill inte bo på hotell. Draghundstävlare, motorsportare och längdskidåkare har olika krav på boende. Nu måste vi ta tag i den här frågan och jag uppmanar alla som har boenden att hyra ut att kontakta Visit Söderhamn som kan svara på frågor och funderingar.

Läs mer: Curlingförbundet synade Söderhamn

Läs mer: Skidförbundet testar skid-SM-terrängen

Mer läsning

Annons