Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspurt för fiberjakten i Mo

/
  • Invånare i Mo tror att fiber kan locka fler till byn.

Precis som i Trönö vill invånare i Mo göra sin by till en attraktiv ort genom att skaffa fiber. 70 procent av de fastboende behöver vara intresserade för att få bidrag av EU.

Annons

I flera veckor har en grupp frivilliga invånare under namnet Mo bredbandsgrupp knackat dörr och lämnat information i byns postlådor. Något som de har lärt sig av att snegla på Trönö, som tidningen har skrivit om tidigare.

– Det är viktigt att ta personlig kontakt. Eftersom Mo inte har någon central plats som Trönös butik så har vi åkt runt i områdena, säger Sven-Ulrich Ohlsson som är kontaktperson för Mo bredbandsgrupp.

– En del kan uppleva det som påtryckningar, men vi behöver få folk att förstå att det faktiskt är bra. När pengarna är slut kommer ingen andra chans, fortsätter han.

För att få det EU-bidrag som behövs för att kunna bygga fiber i byn, krävs det att minst 70 procent av invånarna ansluter till det nya nätet. Att dra fiber fram till tomtgränsen kostar 7 500 kronor per hushåll. För den summan får hushållen tillgång till internet, tv och internettelefoni, men varje hushåll betalar själv för dragningen den sista biten in till huset.

– Det skulle kunna bli problem för de som har stora tomter och mycket att gräva. Men än så länge är inga planer ritade, så det återstår att se, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Sista juli var det preliminära datumet för ansökningar om fiber till Söderhamn nära, men eftersom några intresserade har varit på semester har de fått dispens.

– Vi behöver nog 30-40 ansökningar till. Man kan säga att Trönö är våra konkurrenter, fast vi tävlar ihop. Det är alltid konkurrens om pengarna. Söderhamn nära hoppas och tror att bidraget blir stort nog för oss båda, men om det inte gör det så blir det dyrare, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Enligt jordbruksverket rangordnar länsstyrelsen i varje län ansökningarna efter ett poängsystem. Det innebär att det inte är först till kvarn som gäller, utan att de som har kommit längst i planeringen och som är mest kostnadseffektiva är de som får stödet. Samtidigt är regeringens mål att minst 90 procent av alla Sveriges hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020.

– Här på landsbygden är det en kamp för att få behålla skolor med mera, så därför måste vi skapa en attraktiv ort. Jag brukar säga att det är ungefär som när strömmen kom. Folk tyckte att det var bra att kunna tända en lampa i stället för ett ljus, och anade inte alla möjligheter som skulle komma. Fiber är det nya kommunikationssättet, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Mer läsning

Annons