Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper tv-licens men inte lokal avgift

/

Avgiften för kabel-tv kallas tillägg i Faxeholmens hyresavtal men är obligatoriskt att betala. Det fick Anna Berglund veta när hon skulle flytta hemifrån.

Annons

Anna Berglund är 23 år och ser fram emot att flytta hemifrån. För en tid sedan hittade hon en passande lägenhet i Mohed.

Anna har inget behov av tv. Hon tittar inte på tv och äger inte heller någon tv. Därför kommer hon inte behöva betala någon tv-licens. Däremot måste hon betala Faxeholmen för kabel-tv i den nya lägenheten.

– När vi frågade om hyran uppgav Faxeholmen 2 800 plus kabel-tv-avgift på 68 kronor. Anna tittar inte på tv, sade jag. Då svarade de att det är obligatoriskt, berättar Irene Berglund, Annas mamma.

Det är inte de 68 kronorna som Anna och Irene Berglund vänder sig mot.

– Det är inga stora summor det handlar om utan principen. Man ska ha rätt att välja. Som avtalet är skrivet ingår kabel-tv inte i hyran, säger Irene Berglund.

Hon reagerar på att Faxeholmen delat upp kostnaden för hyran och kabel-tv. Vore avgiften för kabel-tv inbakad i hyran skulle det inte ha varit något problem. Men när avgiften specificeras separat på räkningen blir reglerna otydliga om vad som gäller.

– Som avtalet är skrivet ingår kabel-tv inte i hyran, säger Irene Berglund.

Faxeholmen är av en annan uppfattning.

– Så kan man ju tolka det men det är inget val hyresgästen kan göra. Kabel-tv ingår i hyran. Kabel-tv finns i alla våra lägenheter och det kan man inte stänga av, säger Anette Nord, marknadschef på Faxeholmen.

Mer läsning

Annons