Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper betala tillbaka sjukpeng

Rätten till sjukersättning ska bygga på sjukdomsbilden, inte på inkomsten. Länsrätten fastslår i en dom att en Söderhamnsföretagare har rätt att få behålla sin sjukpeng.

Annons

För sex år sedan drabbades en företagare i Söderhamn av utbrändhet och gick ner till att jobba halvtid i sitt företag. På inrådan av sin revisor höjde kvinnan sitt löneuttag ur företaget under åren 2007-2008, för att få ett bättre pensionsunderlag. År 2007 tog hon ut 361 261 kronor i lön ur företaget som, trots hennes nedsatta arbetsförmåga, utvecklades bra.

Försäkringskassan tyckte att kvinnan tjänade så bra att hon inte var berättigad till sjukersättning och krävde att hon skulle betala tillbaka 139 614 kronor. Beloppet prutades till 92 238 kronor efter omprövning. Kvinnan gick dock vidare med överklagning till länsrätten som går på hennes linje, med motiveringen att förändringar i arbetsinkomsten i princip inte ska ha betydelse för bedömningen av om arbetsförmågan är nedsatt. Kassan ifrågasatte inte att hon verkligen jobbade halvtid.

Men rätten var oenig. Två nämndemän tyckte att kassan hade rätt, vilket gjorde att lagman Tomas Attorps fick använda sin utslagsröst i beslutet.

Mer läsning

Annons