Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slaktjobbet blev till sambo och bebis

/
  • Magnus, Petra och Olivia myser i husvagnen på Stenö camping.
  • Söderhamnstjejen Petra Bjelke är numera bosatt i Norge.

Petra Bjelke åkte till Norge för att arbeta på slakteri i tio veckor. Åtta år senare är hon fortfarande kvar, med radhus, sambo och barn. Men hon saknar Söderhamn och den svenska maten.

Annons

Petra Bjelke är född och uppvuxen i Stugsund med mamma, pappa och två systrar. Hon trivdes så bra i Söderhamn att hon aldrig trodde att hon skulle flytta därifrån. Men bristen på arbete fick Petra att söka sig till grannlandet Norge för att tjäna pengar.

Petra som är intresserad av hälsa och träning flyttade till Gävle för att studera till Hälsopedagog på högskolan 2006. Men hon trivdes inte med utbildningen och saknade omställningen att inte tjäna pengar.

– Jag hade alltid jobbat, på simhallen eller som kontorist, och var van vid det, säger Petra.

Hon ordnade extrajobb på Fjärran Höjder-badet och hemtjänsten i Gävle, men fick aldrig ihop tillräckligt med timmar. Petra kom att tänka på ett gäng tjejer hon träffat som hade säsongsarbetat på ett slakteri på Island. Petra som hört att man tjänade bättre i Norge hyrde ut lägenheten i Gävle och satte sig på bussen. Resan gick till Førde via Stockholm för ett tio veckor långt extrajobb på slakteriet i Förde.

– Jag grät hela bussresan dit, säger Petra.

Till en början trivdes hon heller inte med tillvaron i Førde, som är ett litet samhälle.

– Jag bodde långt i från centrum och det var ganska dött där. Men det blev bättre när jag lärde känna folk, säger hon.

Efter tio veckor hade hon tjänat ihop en slant till räkningar och fickpengar. När hon kom hem till Gävle hade hon hoppats på att hitta ett jobb, men utan resultat.

– Jag registrerade mig på ett bemanningsföretag i Norge och två dagar senare ringde de och erbjöd mig en tjänst på Ica Maxi.

Förutom en sommar då hon kom hem för att spela beachvolleyboll i Sverige är hon bosatt i Norge på heltid. Det var kärleken som fick henne att stanna.

– Jag fick fast arbete hos Securitas på flygplatsen i Førde och trivdes bra. Men så skulle de två tjejer jag bodde tillsammans med flytta tillbaka till Sverige och jag tvekade kring hur jag själv skulle göra.

När hon arbetat i fem år började en ny kille på flygplatsen, Magnus. Han arbetade med att tanka planen, skotta landningsbanorna och övrigt underhåll på flygplatsen. Det dröjde inte länge förrän de flyttade ihop i Magnus etta. Snart köpte de ett radhus under byggnation, där de bott i snart 3 år.

– Det kändes definitivt att jag flyttat till Norge när vi flyttat in i huset, säger Petra.

Snart blev de gravida och i mars för drygt två år sedan kom dottern Olivia till världen.

– Vi trivs med livet i Førde och vi kommer bo kvar där. Det är svårt att tänka sig att flytta hem. Det är mycket som är bättre i Norge, till exempel dagis, skolor och sjukvården.

Sedan två år tillbaka studerar Petra till sjuksköterska. Planen är att så småningom bli barnmorska. Enligt Petra är det lätt att få arbete i Norge.

– Jag förstår inte hur folk inte lyckas få jobb i Norge, dom kan inte ha velat ha arbete. Man behöver ju inte satsa på Oslo dit de flesta svenskar åker.

Petra och familjen besöker Sverige fyra gånger per år, i sommar tillbringar de 10 dagar på orten med utflykter till bland annat Gävle och Stockholm.

– Det bästa med Söderhamn är att familjen och vännerna är här. Flera av mina vänner har flyttat tillbaka till Söderhamn efter att ha bott på andra orter några år.

I år bor de i sin husvagn på Stenö camping, och trots kyligt och grått väder trivs de.

– Det här känns ju som hemma, och på Stenö har jag spelat beachvolley många timmar, säger Petra.

Dottern Olivia och sambon Magnus leker med en ny vattenleksak utanför husvagnsfönstret. I Norge bor de bara ett par hundra meter i från Magnus mamma och pappa, och de får en hel del hjälp av föräldrarna.

– Det är jätteskönt, särskilt eftersom jag inte har mina föräldrar i närheten, säger Petra.

Det värsta med att inte bo i Söderhamn är att hon saknar den svenska maten. Även Magnus erkänner att pizza, kinamat, sushi och kebab är bättre i Sverige än i Norge.

– Mamma vill bjuda på lagad mat när vi kommer men vi är så sugna på restaurangmat, säger Petra.

Dessutom saknar hon utbudet på matvaror i butikerna och ekologiska varor.

Varje höst kommer det 100 svenskar för att arbeta på slakteriet där hon själv arbetade när hon först kom till Norge. Vem vet, kanske är det fler som finner kärleken och lyckan i Norge och stannar kvar.

Mer läsning

Annons