Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskare från Norrala får pris

Har bland annat gjort en gigantisk databas över alla i Norrala mellan 1690 och 1814.

Annons

Urban Sikeborg, ursprungligen från Norrala har tilldelats Victor Örnbergs hederspris 2011 – Sveriges främsta utmärkelse inom släktforskning.

Hur känns det?

– Det var överraskande. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag sysslar med ett lite udda ämne, så det hade jag inte väntat mig.

Vad har du gjort för att förtjäna detta?

– Jag har gjort en mycket stor databas, som heter Familjer i Norrala, där jag har kartlagt befolkningen mellan 1690 och 1814. Jag har tagit med alla som bott i Norrala, inte bara dem jag råkade vara släkt med. Jag har lagt ut den gratis på nätet och försökt göra mitt tillvägagångssätt så transparant som möjligt. Det är lite nytt. De flesta inom släktforskningen vill inte göra så eftersom de upplever att andra stjäl deras forskning. Men jag tycker tvärtom, att vi måste stå på varandras axlar och hjälpas åt för att komma framåt.

Varifrån kommer ditt intresse för släktforskning?

– Jag växte upp i Norrala och det förflutna var alltid så närvarande i form av fotografier och berättelser om släktingar. Som 14-åring började jag gå en kurs i släktforskning. Att vara en länk i en lång kedja, att ingå i något större, var en svindlande tanke för mig. Det är ett sätt att placera sig själv i ett sammanhang, tror jag.

Mer läsning

Annons