Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotet får nytt liv i Ullas trädgård

/

Tegel från Söderhamns sjukhus, rostiga sågar och gamla ekor – allt får nytt liv hemma hos Ulla Borgkvist och pryder numera hennes trädgård.

Annons

Under de senaste femton åren har en dekorativ trädgård vuxit fram hos Ulla Borgkvist i Sandarne. En eka fylld med jordgubbsplantor och hyllor tillverkade av rostiga sågar är exempel på vad som finns innanför hennes staket. Intresset för trädgård är sprunget ur ett stort inredningsintresse. När renoveringen av huset blev klar behövdes ett nytt projekt.

– Min sambo tycker att jag njuter för lite, säger Ulla och skrattar.

Hon har svårt för att sitta still och vill mycket hellre fixa med något utomhus, vilket har lett till att hennes barn börjat kalla henne för skogsmullen. Det är numera förevigat i trädgården: på några stolsryggar är ordet skogsmulle utstansat.

Tanken är att trädgården ska vara uppdelad i olika små rum, med grusgångar emellan. Inspiration hittar hon i tidningar och på internet. Sambon Peter har även han ett intresse för trädgården och hjälper till med att bland annat svetsa. Tillsammans har paret skapat allt ifrån ugglor till en bardisk som står bredvid poolen. Det är hela tiden något nytt på gång och arbetet pågår året runt.

– På vintern tillverkar vi nya saker inomhus som vi placerar ut till våren, berättar Ulla.

Mycket i trädgården har en historia bakom sig. Växthuset, som är en kär del, är delvis tillverkat av tegel från det nu rivna sjukhuset i Söderhamn. Att skapa nytt av gammalt genomsyrar trädgården. Loppisar och aktioner besöks flitigt, men allt eftersom ryktet gått om deras trädgård så får de även saker skänkta direkt till sig. Oftast tar Ulla hem det hon tycker är fint och finner en plats, men ibland är det tvärtom: att hon vet specifikt vad hon vill ha och söker efter det.

– Jag har väldigt länge velat ha en gammal cykel i trädgården, så när jag äntligen fick tag på den blev jag riktigt glad, säger Ulla.

Vad det står på cykeln? Skogsmulles trädgård, såklart.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons