Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skötsamt båtfolk i Hälsingland

/

Hälsningarna håller sig nyktra på sjön.

Trots ny lagstiftning som innebär hårdare regler till sjöss.

- Vi är jätteglada för att folk sköter sig så pass bra här, säger Göran Grudén Svensson.

Annons

Sedan nya lagstiftningen trädde i kraft 1 juni i år har Kustbevakningen totalt tagit 159 personer i Sverige misstänkta för sjöfylleri. Det är 130 fler än förra året. I Hälsingland har fyra personer tagits misstänkta för sjöfylleri, tre personer hemmahörande i Söderhamns kommun och en person hemmahörande i Hudiksvalls kommun. Det är lika många jämfört med förra året. Siffror som Kustbevakningen är mycket nöjda med.

- Vi har inte märkt av någon ökning i vår skärgård, folk är skötsamma och det är vi glada för, säger Göran Grudén Svensson på Kustbevakningen.

De fyra personer som tagits hittills är alla misstänkta för normalt sjöfylleri och med det menas att de har haft mellan 0,2 och 1,0 promille i blodet och riskerar att dömas till böter.

- De fyra personer som har blivit rapporterade har alla accepterat att vi stoppat dem, så det har inte varit något problem.

Kustbevakningen sköter numera utredningarna av sjöfylleriärendena på egen hand och använder sig av samma sållningsverktyg som polisen använder vid stickprovskontroller.

- Det nya blåsverktyget har gjort det möjligt för oss att kontrollera sjöfylleri på ett helt annat sätt. Förut fick bara stoppa människor som vi misstänkte var påverkade. Nu får vi göra stickprover och utandningskontroller. Men vi jagar vi inte folk. Skötsamma Svenssons som druckit någon öl hör inte till vår målgrupp i första hand. Vi vill hitta dem som är en stor fara för trafiksäkerheten på sjön.

Syftet med den nya lagstiftningen var att öka säkerheten till sjöss och Göran Grudén Svensson tycker att det har lyckats.

- Vi är jätteglada för att folk sköter sig så pass bra här. Det gör det enklare för oss och det känns som att folk vet att de kan hamna i en stickprovskontroll och därför tar det lugnt.

Däremot är det många båtägare som har reagerat på den nya lagstiftningen. Göran Grudén Svensson säger att han och kollegorna ofta träffar på en del missnöjda människor.

- Det är klart att vi hör en del från allmänheten. Många känner sig jagade av oss och det är synd. Vi vill istället vara en resurs och vi vill att människor som rör sig på sjön ska kunna känna sig säkra.

Trots skötsamma båtmänniskor i Hälsingland har Göran Grudén Svensson inte märkt av att båtfolket har dragit sig tillbaka och åker mindre båt än tidigare.

- Det är lika många båtar ute som det brukar. Jag kan tänka mig att de som vill dricka skaffar en chaufför som hänger med och kör.

Mer läsning

Annons