Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna i Söderhamn vaccinerar elever

/
  • Vaccination på Staffangymnasiet. Adam Jonsson får sin spruta av Margareta Persson och Jimmy Nordh bli vaccinerad av Birgitta Strid.

Nu har vaccinationen av skoleleverna inletts i Söderhamn.

Av totalt 3 800 elever på grundskolan, särskolan och gymnasiet har 2 690 fått grönt kort från sina föräldrar att vaccinera sig mot svininfluensan.

Annons

Förra veckan var det förskolebarnens tur att vaccinera sig. Nu är det skolans tur.

Vaccinationskort har skickats ut till målsmän med barn under 18 år, och från skolans sida kräver man ett godkännande av målsmän för att vaccinera.

Lite besvärligt har det varit, eftersom alla föräldrar inte har varit tydliga i sina svar. Skolsköterskor och läkare har haft fullt upp med att ringa till dessa för att reda ut vad som kan vara lämpligt.

Under måndagen stod det klart att 2 690 elever har fått klartecken för vaccinering den här veckan. Det betyder att cirka två tredjedelar av skolans elever kommer att vaccineras den här veckan och nästa.

– Och de som ångrar sig eller varit tveksamma till att låta sina barn få vaccin har alltid en möjlighet att återkomma. Vaccinationskorten, eller journalerna, finns på landstingets hemsida, så det är bara att fylla i ett nytt och lämna till sjuksköterskorna, säger Marianne Undwall, vårdenhetschef.

Vaccin finns så det räcker åt alla, och det ska komma ytterligare en leverans den här veckan.

– Men vi vet inte hur mycket vi får.

Vecka 47 ska riskgrupperna få sin andra vaccinationsspruta och vecka 48 inleds vaccinationen av den övriga befolkningen, med start för åldersgruppen 20-29 år.

– Och det finns alltid möjligheter för de som befinner sig i riskgruppen att bli vaccinerad, säger Marianne Undwall.

 

Mer läsning

Annons