Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolläkare kritisk över nedläggningen av BUP

/

Från och med första september kommer barn- och ungdomspsykiatrins runt 150 patienter i Söderhamn att få åka till Bollnäs för behandling.
Ett beslut som skolläkare Lars-Peter Gesslin anser är helt fe.

Annons

Det var i mars förra året som landstingsfullmäktige beslutade att lägga ner barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Söderhamn för att istället kraftsamla i Bollnäs.

Redan då hördes protester från föräldrar och personal. Tio läkare i området skrev också ett brev till landstingsledningen där de protesterade mot nedläggningen av mottagningarna i Söderhamn och Sandviken.

Förutom att väntetiderna skulle bli längre, menade de att vården förlorade kännedom om närmiljön, skolan och hemmet. En annan nackdel var att det skulle bli svårare att samarbete om de unga.

Snart ett och ett halvt år har gått sedan dess. BUP i Söderhamn, som skulle vara sammanslaget med Bollnäs förra hösten, är kvar i sina gamla lokaler. Men nu säger man att flyttlasset ska gå den 1 september.

- Förseningen berodde på att vi inte hade tillgång till de nya lokalerna, men i höst kommer vi att kraftsamla, säger verksamhetschef Helena Björkman.

Samtidigt kommer det nu fler protester. Lars-Peter Gesslin arbetar som skolläkare i Söderhamn:

- Redan i dag har många runt om i kommunen svårt att ta sig till mottagningen i Söderhamn. Det man ska komma ihåg är att det här oftast handlar om familjer som har det knapert både ekonomiskt och socialt. Sparivern drabbar en svag grupp som har svårt att göra sin röst hörd.

Själv ser Helena Björkman inte beslutet som en nedläggning utan en förbättring av barn- och ungdomspsykiatrin i södra Hälsingland. Att två mottagningar blir en.

Mer läsning

Annons