Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen kritiserar kommunen

Söderhamn kritiseras av Skolinspektionen för att inte ge plats i förskolan inom rimlig tid.

Annons

- Jag trodde vi hade ordning på det här. Vi har dessutom infört en garanti där vi lovar att tidsramen ska hållas, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Sven-Erik Lindestam (S).

Kartläggningen har visat att Söderhamns kommun har inte fullt ut klarat att ge förskoleplats inom fyra månader, som lagen säger.

Nu kräver Skolinspektionen att Söderhamns kommun senast den 10 december ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits utifrån kritiken.

Men Lindestam är märkbart förvånad:

- Jag tycker att vi har varit noga med att se till att barn får förskoleplats inom tidsramen. Nu handlar det visserligen bara om två barn, men det är ändå två för mycket.

Så sent som under oktobersammanträdet fattade nämnden beslut om att införa en tjänstegaranti för förskola och skolbarnsomsorg.

De lovar dyrt och heligt att en förskoleplats ska erbjudas senast fyra månader efter anmälan lämnats in. Skulle det inte gå att få en plats på hemorten och det innebär en omväg för föräldrarna på minst en mil enkel resa, så ska reseersättning utgå.

- Vi är alltså beredda att betala om vi inte lyckas ordna en förskoleplats på hemorten. Så visst känns det här som ett litet bakslag, säger Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons