Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare fick lära sig mer om digitalt skogsbruk

/
  • Tillsammans med fyra kollegor informerade skogskonsulenten Thomas Jonsson om de nya digitala möjligheterna.
  • För Inga-Lill och Sture Jansson var det första gången de testade Skogsstyrelsen digitala alternativ.
  • Skogskonsulenten Lisa Wik-Persson visar Agne Kemi fördelarna med e-tjänsterna.

Med tekniken i fokus vill Skogsstyrelsen förenkla vardagen för allt fler skogsägare. Under onsdagen hölls därför ett informationsmöte på CFL i Söderhamn om möjligheten att sköta sin skog hemifrån datorn.

Annons

Skogsstyrelsen har under året arbetat hårt för att förenkla myndighetskontakterna för skogsföretag. En stor del i arbetet har varit att utveckla digitala verktyg som kan underlätta skogshanteringen.

– Genom att använda våra e-tjänster får skogsägarna tillgång till allt vårt material. Det blir betydligt enklare än om de ska behöva åka in till oss, säger skogskonsulenten Thomas Jonsson.

Läs också: Så ska stora skogsbränder undvikas

Under onsdagskvällen informerade han och hans kollegor ett tjugotal skogsägare om hur de med teknikens hjälp kan sköta den egna skogen direkt vid skärmen. Informationen varvades med praktiska övningar vid datorerna.

Via Skogsstyrelsens hemsida och e-tjänster som "Mina sidor" kan man exempelvis finna kartor, få tillgång till skogsdata och utföra ärenden som att skapa och skicka in avverkningsanmälningar.

Läs också: Fler granbarkborrar väntas – kan angripa stående träd

För Inga-Lill och Sture Jansson var det första gången som de loggade in och använde e-tjänsterna. Paret äger skogsmark i Mo och hoppas att den digitala tekniken kan komma att bli ett bra hjälpmedel.

– Vi vill lära oss mer och det här verkar ju bra, framför allt att man kan se olika volymer. Det blir ett bra hjälpmedel på vägen men jag kommer ändå att gå ut i skogen för att kolla tillväxten och se över gallringsbehovet, säger Sture Jansson.

Läs också: Julbord för skogsarbetare

Mer läsning

Annons