Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivdebut efter mångårig karriär

/

Gunnar Jifjäll har varit aktiv musiker hela sitt liv. Han har bland annat spelat med Monica Törnell, Christer Jansson Band, varit husmusiker på Trivselkvällarna i Söderhamn i 18 år, och spelar i jazzbandet Munja. Men nu släpper han en alldeles egen skiva, vid namn Adolescens, under artistnamnet JIG.

Annons

Hur kommer det sig att du släpper en skiva nu?

– Jag är trummis egentligen, men sen så har jag ju även hållit på och gjort låtar under tiden, som har blivit liggande. Förra året bestämde jag mig för att starta ett musikförlag. Jag skulle börja ge ut musik som jag har gjort. De här låtarna som jag har gjort nu hör ihop på något vis. Det är texter som handlar om ungdomar, sådant som jag har sett på skolan, lite fenomen och iakttagelser. Det var jättekul att skriva texter. Det har jag inte gjort så mycket förut. Sen skulle någon sjunga också och det har jag heller inte hållit på med förut. Men så kände jag "Äh jag sjunger själv så blir det som jag har tänkt". För mig var det viktigt att göra det här.

Hur skulle du beskriva skivan?

– Om man ska sätta skivan i ett fack är det nog en blandning mellan lugn jazzmusik och polerad pop, med svenska texter. Jag har jobbat mycket med klanger och ackord. Det närmaste jag kan jämföra med är Bo Kaspers Orkester, lite åt det hållet.

Du är musiklärare till yrket?

– Just nu är jag musiklärare på Bergviksskolan. Men jag har alltid jobbat med musik på olika sätt, jag har varit ljudtekniker och frilansmusiker, lite av varje.

Och vad är själva målet med skivan?

– Det var ett studioprojekt som jag bara ville göra för att kunna gå vidare. Jag har inga ambitioner att åka ut och spela det här offentligt. Jag är nog mer en studioräv som hellre sitter själv och spelar in i studion. Det är ju jättekul om fler kommer att gilla det här, så är det absolut.

Vad är din roll i jazzbandet?

– Jag spelar trummor där. Det är en helt annan grej. Då gör vi det kollektivt, det är inget som jag är frontfigur i. Där håller vi också på och jobbar, det är kul. Jag spelade med Monica Thörnell på 80-talet, och jag har spelat mycket med Thomas Jutterström och de andra kända söderhamnsmusikerna. Har hållit på mycket så, men mer i skymundan, när jag har spelat trummor.

Mer läsning

Annons