Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilsmässor vanligare bland långpendlare

Att ta ett jobb på en plats långt från hemmet och familjen lönar sig ofta rent ekonomiskt. Men det kan få stora kostnader för det sociala livet. En ny avhandling visar att separationer är 40 procent vanligare bland par där den ena partnern långpendlar.

Annons

Erika Sandow är forskare på kulturgeografiska fakulteten vid Umeå universitet. I sin doktorsavhandling studerar hon långpendlingens konsekvenser.

- Från politiskt håll vill man underlätta för ökad pendling eftersom det skapar ekonomisk tillväxt. Men de sociala aspekterna av pendlingen diskuteras nästan inte alls, säger Erika Sandow.

Med hjälp av data från Statistiska centralbyrån har hon studerat två miljoner svenskar som var gifta eller sammanboende år 2000. Resultatet visar att det finns karriärmässiga och ekonomiska vinster för de som pendlar långt. Men jämfört med andra gifta eller samboende par är det också 40 procent vanligare att par där den ena partnern långpendlar separerar.

Studien visar att det främst är det första åren med pendlande som är prövande för ett förhållande.

- För de som bott tillsammans i fem år eller mer såg jag ingen skillnad. Då kan man tänka sig att de lärt sig att leva med konsekvenserna, säger Erika Sandow.

Hennes definition av långpendlare är en person som har minst 30 kilometer fågelvägen mellan hemmet och jobbet. Det motsvarar minst 45 minuters enkel resväg och inkluderar alltså inte bara veckopendlare, utan även sådana som lägger en relativt stor del av sin dag på att ta sig till och från jobbet. Enligt den definitionen är 11 procent av de arbetande svenskarna långpendlare och 69 procent av dem är män. Hon menar därför att långpendlingen även har negativa effekter på jämställdheten.

- Om mannen långpendlar minskar ofta kvinnans lön eftersom hon får större ansvar att sköta hushållet. Kvinnor som har små barn går till exempel ofta ner i arbetstid. På det sättet kan man säga att långpendlandet ökar klyftan mellan kvinnor och män, säger Erika Sandow.

Mer läsning

Annons