Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilsmässor är aldrig barnens fel

Barn reagerar olika på föräldrarnas skilsmässa. Många får svåra skuldkänslor. Men enligt psykologen Birgitta Salmén är det aldrig barnens fel.

Annons

Birgitta Salmén jobbar som psykolog på barn- och familjehälsan i Söderhamn, och möter många skilsmässobarn på sitt arbete.

– Yngre barn har det generellt sett svårare att förstå vad som händer när deras föräldrar skiljer sig. Med de äldre barnen kan man sätta sig ned och lättare kunna förklara vad som sker, säger hon.

De vanligaste känslorna som uppstår när ens föräldrar skiljer sig varierar, oftast förekommer oro, ilska, lättnad eller sorg. Ibland har barnet skuldkänslor. Därför är det viktigt att komma ihåg att det aldrig är barnens fel att en skilsmässa uppstår.

– Det är inte lätt för något barn när deras föräldrar skiljer sig. För vissa uppstår problem som vårdnadstvister, vilket i värsta fall kan bli traumatiskt för barnen, säger Birgitta Salmén.

Det finns hjälp att få om barn mår dåligt vid en skilsmässa. Det viktigaste enligt Birgitta Salmén är att barnen får samtalshjälp om de behöver.

– Det är viktigt att man pratar med någon man känner förtroende för, det kan vara en kompis, lärare, kurator eller psykolog, säger hon.

Men en skilsmässa behöver inte alltid vara jobbig. Många gånger kan fler vuxna komma att spela en stor roll för barnen, de kan få bonussyskon och få mer tid till att umgås med en förälder i taget.

– Föräldrarna spelar en viktig roll i barns liv, därför är det mycket viktigt att de tar sig tid till att prata ut med barnen och framför allt lyssna på dem. Det är trots allt de som ansvarar för att barnen har det bra, säger Birgitta Salmén.

Mer läsning

Annons