Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt säkerhet för tivoli

/

I helgen är det tivoliinvasion i hela länet. Men bakom färgglada karuseller döljer sig en allvarlig sida av branschen. Allt fler olyckor har lett till att säkerheten för nöjesfält skärps.
– Det är klart att man vill att sitt tivoli ska vara fint och säkert, säger Kevin Andrèasson från Axels tivoli.

Annons

I Hälsingland byggs det upp nöjesfält med karuseller inför helgens festligheter, Höstmarknaden i Bollnäs och Strömmingsleken i Söderhamn. Men efter ett ökat antal olyckor på nöjesfält runt om i landet har statens haverikommission och myndigheten Swedac begärt att säkerhetsföreskrifterna för tivoli ska skärpas.

– Jag tycker det är jättebra, det här gäller vår och er säkerhet, säger Kevin Andrèasson.

Under torsdagen beslutade rikspolisstyrelsen att ändra regelverket kring besiktningar av nöjesfält. Den första september i år införs ett krav på en fördjupad besiktning.

– Det kommer inte vara några problem för de fasta nöjesfälten. Det är de mobila anläggningarna som måste visa att de håller en bra standard, säger Thomas Eriksson.

Idag måste alla nöjesfält genomgå en årlig besiktning. Ett godkänt protokoll måste sedan visas för lokala polisen innan tillstånd kan beviljas för att driva verksamheten. Med det nya regelverket ska ytterligare en obligatorisk besiktning tillkomma var femte år. Den nya besiktningen ska vara fördjupande och kontrollerar sprickbildning, deformationer och skador som kan orsakas av upprepad montering och långa transporter av karuseller. Även de som jobbar på nöjesfälten ska kontrolleras.

– Kraven på den som sköter tivolit har skärpts. Personerna ska ha lämplig erfarenhet och utbildning. Man ska inte kunna ta in någon hur som helst, säger Thomas Eriksson på Rikspolisstyrelsens polisrättssektion.

Axels tivoli som just nu förbereder inför Strömmingsleken i Söderhamn monterar sina karuseller på city parkeringen. Som ett av Sverige största mobila tivoli har de skapat noggranna säkerhetsrutiner.

– Varje gång vi monterar karusellerna kontrolleras allt. Vi bygger upp tivolit på en dag, men sedan tar det två dagar att göra säkerhetskontroller, säger Kevin Andrèasson.

Mer läsning

Annons