Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamfläcken ska bort

/
  • Den sista orörda byggnaden ska rivas, så fort Helsinglands Ångbryggeri flyttat ut. Inuti byggnaden brygger Peter Orest öl.
  • Den sista orörda byggnaden ska rivas, så fort Helsinglands Ångbryggeri flyttat ut. Inuti byggnaden brygger Peter Orest öl.

Nytt, fräscht och attraktivt. Så är området nedanför Faxeholmen i Söderhamn. En sista sliten byggnad i mitten stör intrycket. Men inte länge till. Snart ska köttbesiktningslokalen jämnas med marken.

Annons

Medan köttbesiktningslokalen stått oförändrad har hela området runt omkring ändrat karaktär.

Hamnmagasinet, "gamla Peson", sålde kommunen 2006 och byggnaden rustades för uppemot åtta miljoner kronor för att bli bostadsrätter.

Tullhusen har rustats allt eftersom. Det sista tomma magasinet gjordes om till kontorslokaler åt bland annat Skatteverket något år senare och under försommaren flyttade Teleperformance in i nyrestaurerade lokaler i gamla godsmagasinet.

Samtidigt som vissa byggnader rustats har andra, som gamla charken, rivits.

Och nu är det alltså bara den slitna köttbesiktningsbyggnaden som står kvar som den varit.

Malte Edling är fastighetsförvaltare och verkar inte alltför stressad över att byggnaden står kvar. Den stör ingen, även om den är ful.

- Eftersom Helsinglands ångbryggeri är där som hyresgäster och bedriver verksamhet så vore det lite oetiskt att slänga ur dem. Det kunde vi inte göra. De har rätt att vara där.

• Men byggnaden ska rivas?

- Så fort de har flyttat därifrån. Då är vi klara med det som ska rivas, sen finns det en byggrätt där gamla slakteriet låg. Frågan är hur man vill använda den. Vi tittar på hur ska det slutliga utformningen ska se ut, säger Malte Edling.

 

Läs om planerna för området i fredagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons