Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskan som tar över styret

/
  • Anna-Karin Eklund har slagit sig ner i gräset utanför Söderhamns sjukhus. Det var här hon började som sjuksköterska förr 33 år sedan. Nu tar hon över som förvaltningschef.
  • Anna-Karin Eklund älskar jobbet som sjuksköterska och har sommarjobbat tre somrar.
  • Sex år som förbundsordförande och Anna-Karin Eklund är van med att finnas i stora sammanhang.

Efter sex år som ordförande för Vårdförbundet, en kandidatexamen i statsvetenskap och en tjänst på Region Gävleborg är Anna-Karin Eklund tillbaka på hemmaplan.
Inte som sjuksköterska, men blivande omvårdnadschef i Söderhamns kommun.

Annons

Söderhamns kommun har länge letat efter Else-Marie Nilssons efterträdare. Tjänsten har varit utlyst vid två tillfällen och under tiden har både Stefan Blomquist och konsulten Annika Larsson Maspers klivit in som tillfälliga chefer för omvårdnadsförvaltningen.

Nu har de hittat en efterträdare i Anna-Karin Eklund från Söderhamn.

När tidningen träffar henne är hon klädd i en blå sjuksköterskedräkt. Hon har tagit tjänstledigt i fyra veckor från sitt nuvarande arbete som sakkunnig och samordnare för integrations- och barnrättsfrågor åt Region Gävleborg – för att jobba inom sitt gamla yrke.

– Det är tredje sommaren i rad som jag gör så här. Jag älskar sjuksköterskeyrket och vill vara uppdaterad. Jag känner mig nästan mer säker i min roll i dag än tidigare, säger Anna-Karin Eklund.

Faktum är att hon kommer att ha nytta av sitt sommarjobb i sin nya yrkesroll också. Som ny chef för omvårdnadsförvaltningen kommer hon att veta vad det handlar om när hemsjukvården kommer på tal.

– Ja det känns bra, säger Anna-Karin Eklund med ett skratt.

Eftersom hon har en uppsägningstid på tre månader från sitt tidigare jobb vet hon inte exakt när hon kommer att tillträda, men senast den 18 september kommer hon att vara på plats i förvaltningshuset. Det nya jobbet ser Anna-Karin Eklund som en spännande utmaning.

– För mig är utmaningar någonting positivt. Så var det när jag valdes till förbundsordförande för Vårdförbundet också. På något sätt har jag alltid värnat vården för äldre och funktionshindrade. Den ska vara av bästa kvalitet.

2003, när Anna-Karin Eklund hade blivit vald till vice ordförande i Vårdförbundet sa hon att landstingen måste bli bättre på att ta hand om de anställdas kompetens. Annars skulle det inte fungera.

Samma sak säger hon nu.

– Som chef för omvårdnadsförvaltningen vill jag skapa förutsättningar och ta vara på medarbetarnas kompetens. Då kan vi leverera bra kvalitet till dem vi är till för. Å andra sidan måste jag även se till den politiska viljan i kommunen, säger Anna-Karin Eklund.

Att omvårdnadsförvaltningen har det kämpigt ekonomiskt och att undersköterskorna tillhör de sämst betalda i landet känner hon till. Men innan hon har tillträtt tjänsten vill hon inte diskutera några förslag till lösningar. Det är inte bara en fråga för förvaltningen, utan hela kommunen, anser hon.

– Dessutom är det inget som fixas i en handvändning. Så mycket kan jag i varje fall säga att medarbetarna måste få delta i ett kommande förändringsarbete.

Medarbetarna och deras kompetens är alltså av stor betydelse för Anna-Karin Eklund, men med en kandidatexamen i statsvetenskap i bakfickan kommer hon även att använda sig av sin akademiska bakgrund i jobbet.

Den utbildningen fixade hon efter att ha lämnat förbundsordförande posten efter sex år.

– Det ångrar jag inte en minut. Att plugga som äldre är bland de roligaste jag har gjort och för mig var det viktigt att få akademisk grund att stå på. Fast det var absolut inget fel att vara förbundsordförande heller. I dag har jag många kontakter på nationell nivå som jag kan ta med mig i det nya jobbet.

När Anna-Karin Eklund får frågan om vilka är hennes starka sidor tvekar hon inte länge. Hon har en förmåga att tänka strategiskt och se vad som förväntas längre fram. Dessutom är hon duktig på att signalera ut vad hon vill och fatta snabba beslut. Fast först ska de anställda ha varit med i diskussionen.

De sämre sidorna har hon redan jobbat bort.

– Som förtroendevald är man tvungen att jobba bort sina sämre sidor. Då är medlemmarna i fokus. Men okej då, det finns säkert någon än som tycker att jag har lite bråttom nu också, säger Anna-Karin och reser sig upp.

Hon sommarjobbar inom hemsjukvården och sätet är det gamla sjukhuset i Söderhamn. Det var där hon en gång började som sjuksköterska på en av medicinavdelningarna.

33 år har gått sedan dess och nu är hon tillbaka i sina gamla tassemarker.

– Tänk att kunna cykla till jobbet, det var länge sen, säger Anna-Karin Eklund och kilar iväg.

Mer läsning

Annons