Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju master inom en mil – ingen täckning

/

Det finns många master, men ändå är det nästan ingen som har nytta av sina mobiler mellan Maråker och Axmar.
– Man känner sig som en idiot när kortläsaren inte fungerar när kunden ska betala. För oss är det ett jätteproblem, säger Lars-Ove Flodberg som driver Trollharens fisk.

Annons

Det gamla fiskeläget Trollharen mellan Ljusne och Axmar är en riktig idyll med sina små röda stugor och sjöbodar.

Det är också här som Lars-Ove Flodberg driver Trollharens fisk sedan flera år tillbaka.

– Under sommaren har vi vår högsäsong, det är också då som problemen är som störst, säger han och pekar på kortläsaren.

Den är kopplad till det mobila nätet vilket innebär att den nästan aldrig fungerar. För trots att det finns sju master inom en mils avstånd så är sträckan mellan Maråker och Axmar som en vit fläck när det handlar om mobiltelefoni.

– Vi bor exakt fem kilometer från en mast ändå fungerar inte mobilerna här ute. I dag, när hela samhället betalar med kontokort, känner man sig som en idiot när kortläsaren inte fungerar, säger Lars-Ove Flodberg.

Han och andra i byarna har vid flera tillfällen påpekat problematiken, men ingenting händer. För dem är den fasta telefonin fortfarande en nödvändighet.

– Vi kan inte ens ringa nödsamtal på våra mobiler, ändå verkar ingen vara intresserad av att rikta en mast åt vårt håll. Operatörerna är mer intresserade av att det ska fungera efter järnvägen och E4, säger Lars-Ove Flodberg.

I området finns i dag runt 500 abonnenter som betalar mellan 8 000-10 000 kronor i avgift per år. Bara det borde få någon operatör att förstå att det finns ett behov, menar Flodberg.

– Vi vet inte hur länge det tar innan det analoga telefonnätet släcks. Fungerar inte mobiltelefonin då kommer vi inte att ha någon trygghet alls. Det är bedrövligt att man ska behöva slåss för självklarheter.

Lars-Ove Flodberg tycker att den förre regeringens mål om att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020 är skrattretande.

– Här kan vi nog glömma mobilt bredband helt och hållet. Jag har själv fått köpa en repeater för 13 000 kronor för att förbättra mobiltelefonin, ändå fungerar det knappt.

Läs också:

Lindefallet lyser på bredbandskartan.

Alla ägare vill få större nät.

Så tycker vi om våra bredband.

Glössbo tidigt med fiber.

"Ibland kan vi ta emot sms".

Mer läsning

Annons