Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöräddningens helikopter flyttas till Umeå

/

Till våren flyttas sjöräddningshelikoptern från Sundsvall till Umeå. Det innebär att det tar dubbelt så lång tid att nå Söderhamns skärgård.

Annons

På söndag kväll tränade Sjöräddningssällskapets personal lyft från flottar i mörker med helikoptern i havet utanför Enskär. Sannolikt var det den sista övningen av det här slaget för Sjöräddningssällskapet.

– Vi har haft återkommande övningar med sjöräddningshelikoptern. När den flyttas till Umeå tror jag inte att det blir några fler övningar med dem för vår del, säger Henrik Olsson, chef för Sjöräddningssällskapets station i Söderhamn.

– Det var en dålig nyhet för vår del. Flytten innebär att det kommer att ta cirka en timme för helikoptern att nå oss mot halva tiden nu. Det innebär också att söktiden begränsas. Kanske får den börja med att tanka när den kommer hit.

Anledningen till att Sjöfartsverket flyttar helikoptern är att den Super Puma som står på flygflottiljen F 21 i Luleå ska rustas för internationella uppdrag. Sjöräddningshelikoptern, med vinschutrustning, får då åta sig beredskapen för flygövningarna vid F 21. Samtidigt får Sjöfartsverket en medfinansiär för beredskapshelikoptern.

– Vi, liksom Gävle och Hudiksvall, hamnar i ytterkant. Det är närmare till helikoptern i Norrtälje men den opererar i Stockholmsområdet.

Henrik Olsson säger vidare att helikoptern är en resurs som krävs vid svåra olyckor i skärgården eller till havs.

– Helikoptern kan vinscha upp en bår och sedan flyga direkt till ett sjukhus. Det är sådana övningar och andra typer av vinschningar vi tränat våra besättningar på. Utan övning går kunskapen förlorad, säger Henrik Olsson.

Lars Widell, chef för räddnings- och beredskapsenheten på Sjöfartsverket tycker att flytten är bra. Enligt verket kommer helikoptern att utnyttjas bättre, samtidigt som flera delar på kostnaden.

I början på april 2010 ska flytten genomföras.

 

Mer läsning

Annons