Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöfartshistoria lockade till biblioteket

/
  • Författaren Sven-Olof Nordenberg inledde föredraget med att berätta om sina upplevelser till havs.
  • Lars Brolin passade på att överräcka en samling historiska dokument om vilka fartyg som byggts i Söderhamn.
  • Efter föredraget passade många på att få sina exemplar av Sven-Olof Nordenbergs bok signerad.

Intresset för Söderhamns historiska sjöfart är stort. Under tisdagskvällen fylldes stadsbiblioteket med åhörare som fick ta del av spännande skildringar om Gävleborgskustens tidiga betydelse för omvärlden.

Annons

Inbjuden var författaren Sven-Olof Nordenberg som i fjol släppte boken "Gävles segelfartyg i utrikes fart sedan 1750-talet". I boken har han dokumenterat 800 segelfartyg som under 1700- och 1800-talet byggdes längs kustbandet, varav ett par hundra av dem i Hälsingland.

– Många redare i Gävle både beställde och lät förbygga fartyg vid varven i Söderhamn, berättar författaren.

Läs mer: Uppslagsverk över 150 års segelsjöfart

Arbetet med att sammanställa all fakta har varit så väl tidskrävande som svårt. Genom sjöfartböcker och gamla tidningsartiklar hittade Sven-Olof Nordenberg till sist riksarkivet i Stockholm, vilket visade sig vara lösningen på hans sökande. Genom diarieböcker och fribrev kunde författaren hitta information om fartygens ursprung och besättning.

– Men många handskrivna dokument från den tiden har svåra handstilar och andra var trasiga eller vattenskadade vilket försvårade arbetet, säger Sven-Olof Nordenberg.

Han har själv en bakgrund som sjöman och gick till sjöss redan som 16-årig, efter att ha lyckats övertala sina föräldrar. Efter omkring fyra år med resor över världshaven kallades Sven-Olof Nordenberg in till flottan och blev därefter "landkrabba". Som bosatt i Gävle började han intressera sig för stadens historia vilket på senare år resulterade i vad som närmast kan beskrivas som ett uppslagsverk över sjöfarten. Men själv vill han tona ner sin roll något.

– Jag är ingen sjöhistoriker eller sakkunnig. Jag är bara en glad amatör, säger Sven-Olof Nordenberg.

Läs också: Spökskepp grundstötte i Enånger

Många i publiken passade under kvällen på att få sina exemplar av boken signerade av författaren. En av dem var Lars Brolin som själv har historisk koppling till sjöfarten.

– Det var en mycket intressant föreläsning. Jag gillar själv segelfartyg, särskilt de som är byggda i Söderhamn, säger Lars Brolin.

Han är av den åttonde generationen i sitt släkte och hans förfäder drev en gång i tiden ett av stadens största skeppsvarv.

I samband med att Lars Brolin fick sin bok signerad av författaren passade han även på att överräcka en samling med historiska dokument över byggda fartyg i Söderhamn.

Samlingen kan nu komma att användas till den kommande boken om Hälsingekustens fartyg som Sven-Olof Nordenberg har hunnit påbörja.

Läs också: Spännande om Norrlands kusthistoria

Mer läsning

Annons